Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Подгорица данас плесала против насиља над женама

Подгорица данас плесала против насиља над женама
Датум објаве: 14.02.2016 18:14 | Аутор: ПР служба

Испис Штампај страницу


Подгорица је данас била дио планетарне кампање Милијарда устаје, осмишљене да пружи подршку женама жртвама насиља. Кампања је покренута прије 15 година од стране америчке феминисткиње, активисткиње, драматуршкиње и списатељице, Ив Енслер, која је организовала акцију В-даy.
 
Идеја је развијена када су УН објавиле поражавајуће статистичке податке према којима једна од три жене на нашој Планети не може избјећи силовање или физичко злостављање током свог живота, што - ако знамо на Земљи живи седам билиона људи - значи да је једна милијарда жена изложена насиљу.
 
Сваке године, на овај дан, плесом широм свијета, исказује се протест због насиља над женама. Плес подршке је са циљем да се свако насиље над женама казни. Плес носи поруку да свако треба да осјети и покаже снагу заједништва у борби против насиља над женама и оснажи сваку жртву да пријави насиље! Да се покида ланац као што поручују стихови пјесме која прати кампању.
 
Прошле године, на овај дан, плесало се у 210 држава на свијету. Цијела планета устаје против насиља над женама и освјетљава овај негативни феномен.
Министар за људска и мањинска права др Суад Нумановић и министарка рада и социјалног старања Зорица Ковачевић у име Владе Црне Горе и ресорних Министарстава учествовали су на овом догађају, Фиона Меклуни  стална представница Канцеларије УНДП у Црној Гори, као и многобројни/е други/е активисти/киње који/е се залажу за људска права жена.