Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Родна равноправност у медијима унапређивана уз подршку Европске комисије

Родна равноправност у медијима унапређивана уз подршку Европске комисије
Датум објаве: 29.01.2016 15:09 | Аутор: ПР служба

Испис Штампај страницу


Министарство за људска и мањинска права, Одјељење за послове родне равноправности, као корисник програма ТАИЕX-а (Инструмент техничке подршке и размене информација) Европске Комисије организовало је радионицу на тему „Родна равноправност у медијима“ која је одржана 29. јануара 2016. године у Подгорици, са циљем упознавања представника/ца медија са политиком родне равноправности, уз спровођење обавеза које произилазе из Плана активности за постизање родне равноправности у Црној Гори 2013-2017 и Акционог плана за Преговарачко поглавље 23: Правосуђе и темаљне права.

Учесници/це радионице били/е су представници/це: медија у Црној Гори, институција, Деелгације ЕУ у Црној Гори, као и НВО сектора, а експерткиње/предавачице биле су госпођа Елизабета Гојан, новинарка Хрватске радио телевизије,  госпођа Шарлот Никласон из канцеларије ЕУ за емитере скандинавких јавних сервиса и госпођа Карин Милес са Универзитета Содертон у Шведској.

У уводном дијелу радионице обратили су се министар за људска и мањинска права др Суад Нумановић и Њ.Е. Амбасадор Митја Дробнич, шеф Делегације ЕУ у Црној Гори. Начелница Одјељења за послове родне равноправности Биљана Пејовић је представила правни, институционални и стратешки оквир у области родне равноправности, као и које су мјере из ове области укључене у Акциони план за Преговарачко поглавље 23 – правосуђе и темељна права, и како се имплементирају.   

Током радионице дискутовало се о сљедећим темама:

 

в  Род и емитовање јавних РТВ сервиса- које су то најбоље праксе, као и могучности за унапређење у овој области.

в  Родна равноправност у медијима у Шведској – тренутно стање и најбољи примјери из праксе.

в  Борба против родних стереотипа и сексизма у медијима у Шведској: феминизам и ЛГБТ активизам током задње деценије.

в  Механизми контроле у медијима и мониторинг медија у циљу имплементације родно осетљивог притупа у медијском извјештавању.

в  Родна равноправности и спорт – извјештавање о женама са спортског аспекта.

 

Након дискусије донешене су сљедеће препоруке:

Једнакост мушкараца и жена је једна од темељних вриједности Европске уније, те је неопходно инетгрисати родну перспективу у све политике и сегменте друштва, а медији су изразито битан сегмент.

 

У Црној Гори је успостављен добар законодавни оквир када је у питању родна равноправност, али је неопходна његова досљедна и пуна имплементација у пракси.

 

Неопходно је у медијима уклонити предрасуде као и културне обрасце који се односе на понашање мушкараца и жена и који су утемељени на идеји о подређености или надређености једног или другог пола или на стереотипним улогама мушкараца и жена.

 

Неопходан је континуирани рад са новинарима и њихова обука у вези са питањима родне равноправности.

 

Неопходна је употреба родносензитивног језика, одговарајућа терминологија и професионални рад на промовисању родне равноправности у медијима.

 

Неопходно је осигурати код уредништва у медијима да родна равноправност буде део програмске орјентације.

 

Медији имају кључну улогу када је у питању елиминисање родне дискриминације, борба против родних стереотипа и сексизма уопште, а нарочито када је у питању борба против насиља над женама и насиља у породици.

 

Приликом извјештавања о насиљу над женама и насиљу у породици неопходно поштовати етику и новинарски кодекс, уз максимално поштовање права и заштите идентитета жртава насиља.

 

Неопходно је имати објективну и званичну статистику, када је у питању положај жене у медијима, нарочито о броју жена на руководећим мјестима у медијским сервисима.

 Неопходно је формирати листу ексерата/ткиња који/е се баве питањем родне равноправности који/е могу обезбиједити додатно образовање и обуке у медијима и у оквиру других институција.