Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Одржан семинар на тему праћења имплементације Закона и препорука ЦЕДАW Комитета Уједињених нација

Одржан семинар на тему праћења имплементације Закона и препорука ЦЕДАW Комитета Уједињених нација
Датум објаве: 22.12.2015 12:24 | Аутор: ПР служба

Испис Штампај страницу


Министарство за људска и мањинска права – Одјељење за послове родне равноправности, Канцеларија УНДП у Црној Гори и НВО "Центар за женска права" 21. и 22. децембра организовали су семинар “Праћење имплементације Закона и препорука ЦЕДАW Комитета Уједињених нација”, у Будви. Организатори су на дводневном семинару окупили представнице невладиних организација из Црне Горе које се баве женским правима, родном равноправношћу, борбом против дискриминације по полном основу, женским предузетништвом и насиљем над женама.
Семинар је створио одличну прилику за отворен дијалог и размјену мишљења и искустава када су наведене области у питању, а посебан акценат је стављен на ЦЕДАW препоруке и дјеловање у домену сљедеће три теме: законодавни оквир за родну равноправност, жене на тржишту рада и жене у предузетништву и насиље над женама.

Отворен дијалог и свеобухватан приступ темама којима су се учеснице семинара бавиле омогућио је доношење закључака у вези са будућим дјеловањем и активностима у овим областима. Указано је на потребу за спровођењем независног мониторинга за праћење имплементације Закона о родној равноправности, као и политика у овом домену, ради ефикаснијег постизања циљева који су планирани и да би се омогућила примјена Закона у цјелости и на адекватан начин. Осим тога, закључено је да постоји потреба за покретањем иницијативе да се у институцији Омбудсмана Црне Горе установи именовани замјеник односно замјеница који би се бавио/ла искључиво проблематиком родне равноправности, ради постизања пуне примјене Закона. Такође, разматрањем постојећих буџетских опредјељења и закључком да су она недовољна за адекватно третирање и спровођење политика родне равноправности, учеснице семинара су указале на то да је неопходно успоставити посебан фонд за финансирање ових политика. Заједнички закључак свих учесница је свакако био и тај да, у домену насиља у породици, НВО које се баве овом проблематиком представљају значајан фактор у систему заштите и његовом даљем унапређењу. Њихово знање и вишегодишње искуство у сервисима заштите жртава насиља у породици би због тога требало искористити и захваљујући њиховим конструктивним предлозима настојати да се систем заштите од насиља у породици подигне на већи ниво. На крају, посебан акценат је стављен на женско предузетништво, које представља веома ефикасан механизам за економско оснаживање жена. Стога би дугорочно улагање у том правцу требало бити неизоставно како би се превазишле баријере са којима се жене предузетнице у Црној Гори свакодневно сусрећу и како би се подстакло оснаживање жена на тржишту рада.

Министарство за људска и мањинска права