Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Закључци са одржане ТАИЕX радионице на тему „Борба против насиља над женама и насиља у породици“

Закључци са одржане ТАИЕX радионице на тему „Борба против насиља над женама и насиља у породици“
Датум објаве: 27.11.2015 17:26 | Аутор: ПР служба

Испис Штампај страницу


Министарство за људска и мањинска права преко програма ТАИЕX-а (Инструмент техничке подршке и размене информација) Европске Комисије организовало је радионицу на тему „Борба против насиља над женама и насиља у породици“ која је одржана 26. и 27. новембра 2015. године у Подгорици.

Циљ радионице је био да се пружи подршка надлежним органима у предузимању адекватних мјера у спрјечавању и сузбијању насиља над женама и насиља у породици у складу са Конвенцијом Савјета Европе о спречавању и борби против насиља над женама и насиља у Поридици- Истанбулском конвенцијом, коју је Влада Црне Горе ратификовала и која је ступила на снагу 1. августа 2014. године.

Радионица је организована за  представнике/це Министарства за људска и мањинска права, представнике/це Министарства рада и социјалног старања - центара за социјални рад, представнике/це Управе полиције, носиоце/тељке правосудних функција – тужиоци/тељке, судије/ткиње и представнике/це невладиних организација и међународних организација.

На радионици су имали презентације ексепрти/киње: г-ђа Каролина Вретхем, савјетница за политику родне равноправности у Генералном директорат Европске Комисије за проширење и сусједску политику, г-ђа Марјатта Хиекка, правна савјетница и главна преговарачица за Истанбулску конвенцију из Министарства иностраних послова у Финској, г-ђа Бранка Жиганте Живковић  суткиња из високог прекршајног суда из Хрватске, г-ђа Сања Господиновић и г-ђа Ана Кодрић полицијске службенице из Министарства унутрашњих послова Републике Хрватске,  г-ђа Барбара Стелмасзек из НВО-а “WАВЕ мрежа – Жене против насиља у  Европи” из Аустрије и г-дин Кристапс Петерманис савјетник  за родну равноправност из Европског института за родну равноправност (ЕИГЕ).   

Након дводневног рада на радионици,  донешени су следећи закључци:

Неопходно је наставити са кампањама и подизањем свијести о родно заснованом насиљу као проблему кршења људских права, и представљати законске и институционалне механизме за борбу против насиља над женама и насиља у породици.

Неопходно је наставити са усклађивањем законодавног оквира у складу циљевима и приципима и обавезама који су дати  у Конвенцији Савјета Европе о спречавању и борби против насиља над женама и насиља у Поридици- Истанбулском конвенцијом.

Неопходно је користити најбоље праксе из региона и ЕУ.

Неопходно је предузети  све мјере да се примарни починилац насиља адекватно казни, а жртва насиља адекватно заштити, уз родно сензибилисан приступ примјени законских норми.

Неопходно је наставити са јачањем мултидисциплинарне и мултисекторске сарадње уз сарадњу са НВО сектором, и развијати координиране акционе планове, програме и стратегије.

Неопходно је формирати базу података о насиљу над женама и породичном насиљу са поузданим и упоредивим подацима.

Олакшати приступ жртвама насиља приликом остваривања права на социјалну заштиту.

Министарство за људска и мањинска права