Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Одржана конференција "Жене, предузетништво и безбједност"

Одржана конференција "Жене, предузетништво и безбједност"
Датум објаве: 10.11.2015 12:26 | Аутор: ПР служба

Испис Штампај страницу


Министарство за људска и мањинска права организовало је данас у сарадњи са Комуникационим тимом Савјета за чланство у НАТО конференцију на тему: “Жене, предузетништво и безбиједност” у просторијама Привредене коморе Црне Горе. У уводном дијелу конференције присутним предузетницама обратили су се министар за људска и мањинска права, др Суад Нумановић, шефица Мисије ОСЦЕ у Црној Гори Њ.Е. Јанина Хребичкова и национални координатор за НАТО Веско Гарчевић.

Министар Нумановић рекао је да су безбједност и стабилност нужни предуслови сваког успјешног друштва и њеног економског развоја које доноси чланство у НАТО. Он је истакао да је Црна Гора у претходном периоду, између осталог, у континуитету радила на унапређењу владавине права и свеукупног поштовања људских права и слобода и једнаких могућности, те су у том смислу оправдана очекивања да ће крајем године стићи позив за чланство у НАТО савез. Министар је посебно нагласио чињеницу да женско предузетништво постаје реалност и један од главних фактора који доприноси развоју економије. Друштвено-политичке и економске промјене у претходном периоду, створиле су могућност да жене оснивају компаније и управљају њима.

“Оне ту могућност све више користе и данас у земљама са развијеном тржишном економијом, гдје управљају са више од 25% укупног броја компанија”, додао је Нумановић.

Нумановић је подсјетио на то да су се жене, у претходним годинама доказале успјешним пословањем, примјеном нових идеја и нових рјешења у организацији и управљању привредним субјектима нових идеја и нових рјешења у организацији и управљању привредним субјектима упркос и даљој присутности дискриминаторног мишљења, да жене нису способне да постану успјешне предузетнице.

Све ово, како је оцијенио Нумановић, заједно са учлањењем у НАТО, ствара претпоставку за безбједан пословни амбијент, што директно утиче на још већа улагања страних инвеститора.

“У таквом систему створиће се бољи услови за ангажман свих пословних субјеката у Црној Гори, а у свему томе веома је битна улога женског предузетништва и његовог даљег јачања.”, закључио је министар.

Амбасадорка Хребичкова напоменула је да многа скорија истраживања показују да су женско политичко и економско оснаживање од кључне важности за изградњу међународног мира и безбиједности, поспјешивање виталности глобалних тржишта и успостављања отворених и одговорних Влада.

Она је истакла да се не смије заборавити да једнакост између мушкараца и жена није само питање уједначеног приступа, већ превасходно економско питање, и начин да се остваре важни циљеви одрживости напретка.

Господин Веско Гарчевић подсјетио је да је од 2008. до 2012. године број предузетница у Црној Гори опао за 19 %, а мушкараца за 16%, док је у ЕУ дошло до повећања броја жена предузетница за просјечно 2%, а мушкараца за 1%.

Ово је, како је казао, утицало између осталог на то да се изради Стратегија развоја женског предузетништва у Црној Гори за период од 2015 – 2020.

“Стратегија треба да постави начела и смјернице како би се ситуација мијењала на боље”, рекао је Гарчевић.

Гарчевић је напоменуо и да је за сваког ко се бави предузетништвом врло важан стабилан, безбиједан и предвидив друштвени, економски и политички оквир.

“За жене је ово можда још важније. Према свим истраживањима оне безбиједност мир и стабилност вреднују више од мушкараца на скали претпоставки које осигуравају економски развој и њихово активно учешће у политичком и економском систему једне земље” закључио је национални координатор.

У оквиру три панела говориле су реномиране учеснице о значају сигурности и стабилности пословног амбијента за подстицање женског предузетништва и његовом утицају на укупни друштвени развој.


Конференција на тему „Жене, предузетништво и безбједност” још је једна у низу активности у правцу динамизирања дијалога о значају евроатлантске интеграције Црне Горе на укупан социо-економски развој.

 

Видео: Обраћање министра др Суада Нумановића

Видео: Обраћање шефице Мисије ОСЦЕ у Црној Гори Њ.Е. Јанине Хребичкове

Видео: Обраћање националног координатора за НАТО Веска Гарчевића

 

Министарство за људска и мањинска права