Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Све општине у Црној Гори потписнице Меморандума о сарадњи у области родне равноправности

Све општине у Црној Гори потписнице Меморандума о сарадњи у области родне равноправности
Датум објаве: 28.10.2015 16:13 | Аутор: ПР служба

Испис Штампај страницу


Министар за људска и мањинска права, др Суад Нумановић и Њ.Е. амбасадорка Јанина Хребичкова, шефица Мисије ОЕБС-а у Црној Гори, потписали су данас Меморандум о сарадњи у области родне равноправности са предсједницима општинама и Скупштина општина Жабљак, Шавник и Плужине.

Министар Нумановић је нагласио значај политике родне равноправности и истакао да она представља једнаке могућности за жене и мушкарце у сваком друштву, а посебно оном које поштује демократске принципе.

Јако дуго и у разним формулацијама поставља се питање гдје је жени мјесто у демократском друштву. Министар је поручио да жене морају бити свјесне својих вриједности, знања, капацитета као и важности да креирају процес промјене родних улога, разбијања стереотипа и изградње друштва једнаких могућности. Једнакост жена и мушкараца представља фундаментални критеријум сваке демократије.

Суштина је да једнакост жена и мушкараца не смије бити формални процес, већ израз свијести оних који доносе одлуке и цијелог друштва о потреби коришћења свих расположивих људских ресурса, ради поштовања владавине права засноване на једнаким шансама за све кроз практино дјеловање у свим областима живота.

Министар је нагласио да су жене врло значајне на мјестима доношења одлука те да је питање избалансираног учешћа жена у процесу одлучивања, питање укупне демократизације друштва и изградње и поштовања људских права. У вези са потенцијалом жена у свијету у економском смислу, он је истакао да 70% жена у свијету је економски угрожено, док 1% жена у свијету су власнице имовине.

Амбасадорка Хребичкова је са поносом истакла да у Црној Гори није преостала ниједна општина, која се није и формално обавезала да ради на промоцији и спровођењу стандарда и принципа родне равноправности.

Она је напоменула да се с правом може тврдити да су родна равноправност и ородњавање у Црној Гори доживјели замах, који ће се, не само наставити, већ кретати још бржим кораком у времену које је испред нас. Министар и Амбасадорка посебно су се захвалили предсједницима Општина и предсједницима Скупштина општина који су исказали спремност да се укључе активније у унапређење родне равноправности на локалном нивоу.


Министарство за људска и мањинска права