Manja slova Veća slova RSS

Zakon o slobodi vjeroispovijesti

>

15. oktobar - Međunarodni dan žena na selu

Datum objave: 14.10.2015 14:31 | Autor: PR služba

Ispis Štampaj stranicu


Ideja o organizovanju 15. oktobra kao Međunarodnog dana žena na selu pokrenuta je na konferenciji UN posvećenoj ženama održanoj u Pekingu 1995. godine. Tada je dogovoreno da se ovaj datum posveti svim seoskim ženama u svijetu kao i njihovim problemima.

Ženama na selu, koje su višestruko opterećene kućnim poslovima, brigom o djeci i starima, kao i radom na imanju, neophodno je odati poštovanje i omogućiti im napredak i kvalitetniji život. Njihov rad uglavnom nije plaćen i društveno vrednovan, iako one skoro u potpunosti obavljaju poslove značajne za održavanje seoskog domaćinstva i preživljavanje višegeneracijske porodice.

Žene su danas sve spremnije da preuzmu inicijativu, i u tom dijelu zaslužuju punu podršku društva. Niko uspješnije od žene, neće spojiti poslovne i porodične obaveze, jer su odgovorne, temeljne i istrajne.  Preduzetništvo je jedan poseban vid energije, stvaranja, otvarivanja na poslovnom i ličnom planu. Žene predutnice su akterke promjene po pitanju finansijskog aspekta ali i kada je riječ o eliminisanju naslijeđenih stereotipa o njihovoj ulozi u društvu i porodici.

U predstojećem periodu aktivnosti koje ćemo sporovoditi u ovoj oblasti biće usmjerene ka uspostavljanju i informisanju o povoljnim modelima kreditiranja, uvođenju poreskih olakšica u prvim godinama poslovanja i obezbjedjivanje lakšeg pristupa procedure i registracijiu biznis planova svim zainteresovanim ženama.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava preduzima niz aktivnosti za postizanje potpune afirmacije žena iz ruralnih područja.

Prateći program zajedničke saradnje sa međunarodnim institucijama i evropskim partnerima, Ministarstvo sprovodi programe obuke i seminare za žene u našem društvu, bilo da započinju svoje biznise, ili da im je edukativna podrška potrebna da bi se radno angažovale.

Informisanošću o mogućnostima kreiranja sopstvenih biznisa, neophodno je da im se omogući da jačaju na ekonomskom planu.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava