Manja slova Veća slova RSS

Odjeljenje za poslove rodne ravnopravnosti

09.12.2014.

Najava: Načelnica Pejović na debati u Budvi

U Budvi će sjutra 10. 12. 2014. godine u okviru kampanje „16 Dana aktivizma protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici“ biti održana debata na temu „Važno je/nije važno za ukupan ekonomski i ljudski kapital Crne Gore da žene budu uknjižene kao vlasnice dobara“.

08.12.2014.

Održan Okrugli sto na temu "-“Nasilje u porodici - gdje smo i kako dalje”

Održan Okrugli sto na temu "-“Nasilje u porodici - gdje smo i kako dalje”

U okviru kampanje” 16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici”, koju realizuje NVO Centar za ženska prava, UNDP i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava,današnji okrugli sto imao je za cilj sumiranje informacija o stanju u praksi kada je u pitanju suzbijanje nasilja nad ženama i nasilja u porodici.

08.12.2014.

Uspješno izvedena premijera predstave "Komad"

Uspješno izvedena premijera predstave  "Komad"

Predstava „KOMAD“ po tekstu Stefana Boškovića, a u režiji Mirka Radonjića, pod pokroviteljstvom Ministarstva za ljudska i manjinska prava, sinoć je premijerno izvedena na sceni Dodest u KIC-u “Budo Tomović”, u okviru manifestacije DEUS.

06.12.2014.

Ministarstvo podržalo predstavu "Komad"

Ministarstvo  podržalo  predstavu "Komad"

Predstava ,,Komad“ ,čije je izvođenje podržalo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava biće premijerno izvedena u nedjelju 7. decembra, sa početkom u 20 časova, u zvaničnom programu DEUS-a, na sceni Dodest KIC-a „Budo Tomović“ u Podgorici.Tri glumice bore se da unaprijede svoja prava, kao žene i kao umjetnice, i istrajavaju u toj borbi sa sve većim žarom i na profesionalnom i na privatnom planu.

05.12.2014.

Javni čas za gimanazijalce/ke na temu,, Borba protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici“

Javni čas za gimanazijalce/ke na temu,, Borba protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici“

Ministar je objasnio da u djelokrugu svojih nadležnosti Ministarstvo za ljudska i manjinska prava pokriva izuzetno važne oblasti. U fokusu rada Ministarstva su unapređenje i zaštita ljudskih prava i sloboda, manjinskih, kao i marginalizovanih društvenih grupa u našoj zajednici. Vlada Crne Gore zajedno sa resornim Ministarstvom oblast ljudskih prava, jednake mogućnosti za sve građane i građanke, zabranu svih oblika diskriminacije i zaštitu od nasilja u porodici, svrstava u prioritetne politike na unutrašnjem i međunarodnom planu.

04.12.2014.

Predstavljen "Komad" u KIC-u - za bolji položaj žena

Predstavljen "Komad" u KIC-u - za bolji položaj žena

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava u oblasti svojih nadležnosti prepoznaje i jačanje i unapređenje uloge žene u našem društvu kao jedne od primarnih oblasti u radu. U jednom demokratskom savremenom društvu neminovno je ženu osnažiti u ekonomskom smislu da bi bila samostalnija i jača, dati joj veću vidljivost i mogućnost odlučivanja, ali i zaštititi je od nasilja.

04.12.2014.

Najava : Javni čas za gimanazijalce/ke na temu,, Borba protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici“

Ministar dr Suad Numanović prisustvovaće sjutra, 05.decembra 2014. godine, Javnom času koji će se na temu ,, Borba protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici“ održati u Gimnaziji ,,Slobodan Škerović“ u Podgorici( u prostoriji biblioteke) sa početkom u 09:20 časova.

02.12.2014.

Ministar dr Suad Numanović održao predavanje na Akademiji znanja u Budvi, na temu ,,Integrisanje principa rodne ravnopravnosti u obrazovnim institucijama u Crnoj Gori”.

Ministar dr Suad Numanović održao predavanje na Akademiji znanja u Budvi, na temu ,,Integrisanje principa rodne ravnopravnosti u obrazovnim institucijama u Crnoj Gori”.

Ministar je istakao da Vlada Crne Gore zajedno sa resornim Ministarstvom oblast ljudskih prava, jednake mogućnosti za sve građane i građanke, zabranu svih oblika diskriminacije i zaštitu od nasilja u porodici, svrstava u prioritetne politike na unutrašnjem i međunarodnom planu. On je prisutnima pojasnio djelokrug nadležnosti Ministarstva za ljudska i manjinska prava i sam pojam ljudskih prava.

01.12.2014.

Najava: " Integrisanje principa rodne ravnopravnosti u obrazovnim institucijama u Crnoj Gori",

Ministar za ljudska i manjinska prava, dr Suad Numanović i potpredsjednik Opštine Budva gospodin Ljubomir Filipović će sjutra, 02.12.2014. godine, svečano otvoriti predavanje na temu " Integrisanje principa rodne ravnopravnosti u obrazovnim institucijama u Crnoj Gori", u kontekstu rodne ravnopravnosti u Crnoj Gori, sa posebnim osvrtom na zaštitu od diskriminacije i zaštitu od nasilja u porodici.

28.11.2014.

Potpisan Memorandum o saradnji u oblasti rodne ravnopravnosti

Potpisan Memorandum  o saradnji u oblasti rodne ravnopravnosti

Da su jednaka prava muškaraca i žena kao i zaštita njihovih ljudskih prava neophodna za, održivu demokratiju, ekonomski razvoj, a smim tim i bezbjednost i stabilnost čitavog regiona, potvrđeno je i danas potpisivanjem Memoranduma o saradnji u oblasti rodne ravnopravnosti.