Мања слова Већа слова РССМој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Да ли сматрате да су жене равноправне приликом избора на јавне функције?


Одјељење за унапређење и заштиту права РАЕ популације

27.04.2017.

Посјета општини Петњица поводом стамбене проблематике ромских породица

Посјета општини Петњица поводом стамбене проблематике ромских породица На позив предсједника општине Петњица Самира Аговића представници Министарства за људска и мањинска права боравили су данас у посјети општини Петњица и породицама Мифтара и Исмета Берише које су током ратних дјешавања на Косову током деведесетих година уточиште нашли на територији ове Општине.

13.04.2017.

Нови пројекти у области социјалног предузетништва за Ромкиње и Египћанке

Нови пројекти у области социјалног предузетништва за Ромкиње и Египћанке

У циљу унапријеђења социјалног предузетништва у општинама Никшић и Пљевља активно се пројектне активности. На јучерашњем округлом столу који је одржан у циљу представљања пројеката “Социјално укључење кроз економско оснаживање жена у Црној Гори” и “Социјално предузетништво – кора према независности”, министар за људска и мањинска права Мехмед Зенка поручио је присутнима да је национална политика Владе Црне Горе у области постизања родне раноправности усмјерена ка економском оснаживању жена у Црној Гори, те да је оно једна од три приоритетне области у политици остваривања једнаких могућности.

07.04.2017.

Представа "Да сам неко ко влада планетом" одушевила малишане у Беранама

Представа  "Да сам неко ко влада планетом" одушевила малишане у Беранама

У сусрет 8. априлу – Међународном дана Рома, Министарство за људска и мањинска права организовало је два извођења најновије представе Радојице Станковића (Шанта Панта), под називом: ”Да сам неко ко влада планетом”. Премијерно извођење у Центру за културу Беране изведено је за дјецу из првих разреда градских и приградских школа.

07.04.2017.

Свечаност поводом 8. априла Међународнпог дана Рома у ОШ "Божидар Вуковић Подгоричанин"

Свечаност поводом 8. априла Међународнпог дана Рома у ОШ "Божидар Вуковић Подгоричанин"

Представник министарства за људска и мањинска права Рамиз Шахман учествовао је на свечаности поводом обиљежавања Свјетског Дана Рома.Послава је организована у двористу ОШ „Божидар Вуковић Подгоричанин“, чију наставу похађа највећи број дјеце из ромске популације.

14.03.2017.

Организован састанак у вези са вакцинацијом дјеце из ромске популације у Никшићу

Организован састанак у вези са вакцинацијом дјеце из ромске популације у Никшићу

Представници/е Министарства за људска и мањинска права - Одјељења за унапређење и заштиту права Рома и Египћана су, на иницијативу Дома здравља Никшић, организовали/е јуче припремни састанак поводом предстојеће редовне, годишње вакцинације дјеце ромске популације (предшколски и школски узраст). Састанак је организован у просторијама Црвеног Крста у Никшићу, а истом су, осим представника/ца Министарства за људска и мањинска права присуствовали и представници/це Дома здравља Никшић, Црвеног Крста, Ромског савјета, НВО Центар за ромске иницијативе, НВО ромско срце и Удружење Будо Томовић Никшић. Исти је организован са циљем да се свака породица у ромским насељима обавијести о важности вакцинације дјеце, као и о мјесту и термину исте.

07.03.2017.

Одржан редовни квартални састанак са невладиним организацијама из области унапређења положаја Рома и Египћана

Одржан редовни квартални састанак са невладиним организацијама из области унапређења положаја Рома и Египћана

Представници/це Министарства за људска и мањинска права - Одјељења за унапређење и заштиту права Рома и Египћана одржали су данас први квартални састанак у 2017. са представницима/цама Ромског савјета и невладиних организација које се баве питањима унапређења и заштите права припадника/ца ове популације.

28.02.2017.

Пораст интересовања младих припадника/ца ромске заједнице за пуну интеграцију ромске заједнице

Пораст интересовања младих припадника/ца ромске заједнице за пуну интеграцију ромске заједнице

Све већа ангажованост младих припадника и припадница ромске и египћанске заједнице за остваривање пуне социјалне укључености ове заједнице у друштво, кључ је за видљиви помак у овој области, оцијенио је министар за људска и мањинска права Мехмед Зенка на састанку са представницима/ама невладине организације “Корачајте са нама- Пхирен Аменца”.

18.02.2017.

Представници/е Министарства на семинару о борби против трговине људима

Представници/е Министарства за људска и мањинска права учествовали/е су на семинару „Јачање капацитета представника/ца институција, медија и невладиних организација за дјеловање у области борбе против трговине људима”, који је организован за представнике/це институција, невладиних организација и медија у циљу јачања капацитета за идентификовање жртава трговине људима, као и унапређења координације и сарадње између кључних актера у борби против трговине људима, те квалитетнијег препознавања и поступања са жртвама трафикинга, нарочито са малољетним лицима која уживају посебну заштиту.

15.02.2017.

Презентован нови пројекат ИПА 2015 у области интеграције ромске и египћанске популације и осталих рањивих група

Презентован нови пројекат ИПА 2015 у области интеграције ромске и египћанске популације и осталих рањивих група

Министарство за људска и мањинска права има успјешну праксу аплицирања за ИПА пројекте, и задовољство што је и пројекат “ Промоција и заштита људских права Рома/киња, Египћана/ки и осталих рањивих група”, који је припремило и са којим је аплицирало за потребна средства, одобрен од стране Европске комисије.

14.02.2017.

Најава: Званично покретање пројекта "Промоција и заштита људских права Рома/киња, Египћана/ки и осталих рањивих група"

Министар за људска и мањинска права Мехмед Зенка учествоваће сјутра 15. фебруара, на пријему поводом званичног покретања пројекта "Промоција и заштита људских права Рома/киња, Египћана/ки и осталих рањивих група".