Мања слова Већа слова РССМој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Да ли сматрате да су жене равноправне приликом избора на јавне функције?


Одјељење за унапређење и заштиту права РАЕ популације

15.12.2017.

Меморандум о сарадњи Министарства за људска и мањинска права и НВО "Пхирен Аменца"

Меморандум о сарадњи Министарства за људска и мањинска права и НВО "Пхирен Аменца" Министар за људска и мањинска права Мехмед Зенка истакао је значај заједничке сарадње и поздравио све веће укључивање младих образованих активиста из Ромске и Египћанске заједнице са намјером да се побољша положај и квалитет живота ове заједнице.

12.12.2017.

Јавни позив ромским и египћанским организацијама цивилног друштва за подношење предлога пројеката за подфинансирање

Јавни позив ромским и египћанским организацијама цивилног друштва за подношење предлога пројеката за подфинансирање у оквиру пројекта „Промоција и заштита људских права Рома/киња, Египћана/ки и осталих рањивих група”, финансираног од стране Европске уније

23.11.2017.

Основна школа "Божидар Вуковић Подгоричанин": Важност образовања и редовног похађања наставе

Основна школа "Божидар Вуковић Подгоричанин": Важност образовања и редовног похађања наставе

Основна школа „ Божидар Вуковић Подгоричанин“ била је домаћин састанка Тима за праћење ученика у ризику од раног напуштања школе и Ромског образованог центра са родитељима ученика ромске и египћанске популације.

16.11.2017.

Оснаживање припадника/ца националних мањина првенствено Рома и Ромкиња за бављење политиком

Оснаживање припадника/ца националних мањина првенствено Рома и Ромкиња за бављење политиком

До сада предузете мјере и активности на плану унапријеђења положаја Рома и Египћана у Црној Гори, првенствено кроз примјену Акционих планова из стратешких докумената за побољшање положаја Рома и Египћана, резултирале су видним, али не и посве довољним позитивним промјенама, истакао је Гјокај. Према његовим ријечима, образовање и даље остаје највећи проблем, премда је ситуација боља него прије десет година

06.11.2017.

Свјетски дан ромског језика

Свјетски дан ромског језика

Поводом 5. новембра, свјетског дана ромског језика, Министарство за људска и мањинска права донирало је дидактички материјал, ромске букваре за неформано учење ромског језика, те прибор за учење, игру и рад дјеци у предшколској установи „Ђина Врбица“, у приградском насељу Коник, у Подгорици.

16.10.2017.

Кампања и едукација о заштити од насиља у породици и малолкјетничких присилних бракова међу ромској популацији

Министарство за људска и мањинска права у сарадњи националном Канцеларијом за борбу против трговине људима, локалном самоуправом Никшић, Управом полиције Никшић, Центром за социјални рад, општином Никшић, Црвеним крстом Никшић, невладином организацијом Центар за ромске иницијативе, одржало је, у Никшићу, обуку ромским и египћанским ученицима/ама ВИИ, ВИИИ и ИX разреда Основне школе „Милева Лајовић - Лалатовић“ о проблематици малољетних бракова. Са дјецом је разговарано како да препознају насиље у породици и како треба поступити уколико се насиље догоди, као и о посљедицама малољетних уговорених бракова.

04.10.2017.

У НИкшићу организована акција превентивних здравтсвених прегледа

У НИкшићу организована акција превентивних здравтсвених прегледа

Акцијом је обухваћено око двадесет жена којима су извршене лабараторијске анализе, измјерен крвни притисак и снимљена плућа. Ова активност има за циљ подизање свијести о значају правовремених и редовних прегледа припадница рањивих група у нашем друштву јер превенција представља пола здравља. Осим тога, учеснице су упознате са одредбама Уредбе о начину остваривања здравствене заштите странаца/киња којима је обезбјеђено је да су припадници/е ромске и египћанске популације који/е немају регулисан правни статус у правима на здравствену заштиту изједначени/е са осталим осигураницима/ама тако да нема нормативних препрека за остваривање права на здравствену заштиту, како у обиму, тако и по садржају услуга.

25.09.2017.

Најава: За основце у Његњеву час на тему заштите од насиља, насиља над дјецом и малољетничким присилним браковима

Најава: За основце у Његњеву час на тему заштите од насиља, насиља над дјецом и малољетничким присилним браковима

Министарство за људска и мањинска права организоваће сјутра час у Основној школи “Павле Жижић“ у Његњеву, општина Бијело Поље, за дјецу из виших разреда на тему заштите од насиља у породици, насиља над дјецом и малољетничким присилним браковима међу ромском и египћанском популацијом.

19.09.2017.

Одржан трећи квартални састанак са представницима/ама нво из области заштите

Одржан трећи квартални састанак са представницима/ама нво из области заштите

Осим редовног извјештавања о реализованим активностима на састанку је било ријечи и о Секторској анализи за утврђивање приоритетних области од јавног интереса и потребних средстава за финансирање пројеката и програма невладиних организација из државног буџета у 2018. години. Присутни су упознати да је Нацрт Секторске анализе сачињен на основу стратешких и планских докумената, односно прописа у одговарајућој области од јавног интереса уз консултације са заинтересованим невладиним организацијама, што је представљало основ за утврђивање приоритетних области и потребних средстава за финансирање пројеката и програма невладиних организација из државног буџета у наредној години, у складу са Законом о невладиним организацијама.

18.09.2017.

Организована акција превентивних здравтсвених прегледа у Бијелом Пољу

Организована акција превентивних здравтсвених прегледа у Бијелом Пољу

Министарство за људска и мањинска права, у сарадњи са Министарством здравља, Домом здравља Бијело Поље и Црвеним крстом Црне Горе – општинска организација Бијело Поље организовало је у понедељак, 18.09.2017. године акцију превентивних здравствених прегледа за припаднице ромске и египћаснке популације из Бијелог Поља.