Мања слова Већа слова РССМој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Да ли сматрате да су жене равноправне приликом избора на јавне функције?


Одјељење за унапређење и заштиту права РАЕ популације

20.02.2015.

Промоција вриједности правовремених здравствених прегледа

Промоција вриједности правовремених здравствених прегледа Министарство за људска и мањинска права данас је у наставку успјешне сарадње са Домом здравља у Даниловграду организовало други круг акције снимања штитне жљезде за припаднице ромске националности из Кампа Коник И.

14.02.2015.

Промоција важности редовне здравствене заштите за Ромкиње и Египћанке

Промоција важности редовне здравствене заштите за Ромкиње и Египћанке

Министартсво за људска и мањинска права организовало је данас у сарадњи са Домом здравља Даниловград још једну акцију промовисања значаја очувања здравља.Планирана активност обухватила је Ромкиње и Египћанке које су изразиле своју заинтересованост из Општина Никшић и Подгорица.

13.02.2015.

Најава: Преглед штитне жљезде за Ромкиње и Египћанке

Министарство за људска и мањинска права организује акцију снимања штитне жљезде за припаднице Ромске и Египћанске популације сјутра, 14. фебруара, у Дому здравља Даниловград. Сјутрашња активност наставак је континуиране промоције важности здравствене заштите и превентивног дјеловања када је ријеч о најчешћим обољењима женске популације.

05.02.2015.

Питање степена интеграције Рома и даље високо на агенди ЕУ

Питање степена интеграције Рома и даље високо на агенди ЕУ

Министар др Суад Нумановић састао се данас са координаторкама за питања Рома у ДГ НЕАР, госпођама Мартом Гарсија Фидалго и Јаном Катарином Лолић Шинделковом. Координаторке бораве у дводневној посјети Црној Гори током које ће разговарати са надлежнима из свих ресора који покривају област интеграција Ромске популације.

30.01.2015.

Зимовање за најбоље ђаке на Ивановим коритима

Зимовање за најбоље ђаке на Ивановим коритима

Министар за људска и мањинска права др Суад Нумановић јуче је обишао дјецу, припаднике/це ромске и египћанске популације, која у оквиру зимског кампа бораве у одмаралишту на Ивановим коритима. Трагом добре праксе, а у циљу сто брже интеграције припадника/ца ромске и египћанске популације у све токове друштвеног живота у црногорско друштво, Министарство за људска и мањинска права је организовало боравак за 19 најбољих ученика/ца, ВИИИ и ИX разреда из Подгорице, Никшића и Херцег Новог.

04.12.2014.

Најава: "Храбра Мерида " за малишане у Никшићу

Министарство за људска и мањинска права организује сјутра 05. децембра 2014. године одлазак у биоскоп за дјецу ромске популације у Никшићу. Дјеца из насеља Жељезара, Будо Томовић, насеља под Требјесом и насеља Брља заједно ће са основцима из нижих разреда Основних школа "Олга Головић” и "Милева Лајовић Лалатовић” гледати популарни дугометражни анимирани филм за дјецу "Храбра Мерида” у Сцени 213.

03.12.2014.

Радне посјете Општинама Тиват и Котор

Радне посјете Општинама Тиват и Котор

Леон Гјокај, генерални директор Министарства за људска и мањинска права и Сокољ Беганај виши савјетник у Министарству боравили су у радној посјети општинама Тиват и Котор. У име Општине Тиват присуствовали су Јованка Лаличић, главна администраторка и Босиљка Радоњић, секретарка Секретаријата за управу и друштвене дјелатности у име невладине организације „Удружење Египћана“ њен предсједник Џафер Брахими, док су се у Котору састали са представницима Општине Котор, Ромеом Муховићем самосталним савјетником за мањинска народе и РЕ попуцију, као и Анђелом Кучом, самосталном савјетницо за социјална питања.

03.12.2014.

Радионица за неформално учење ромског језика

Радионица за неформално учење ромског језика

Министарство за људска и мањинска права у циљу унапређења положаја ромске заједнице и успјешније интегрисаности ове популације у наше друштво, започело је са радионицама за учење ромског језика и културе. Министарство већ ради на очувању ромског језика, културе и традиције кроз љетње и зимске кампове који су посвећени овој области.

02.12.2014.

Запослени Министарства за људска и мањинска права заједно са ученицима средњих школа гледали комад ,,Представа Хамлет у селу Мрдуша Доња“

Запослени Министарства за људска и мањинска права заједно са ученицима средњих школа гледали комад ,,Представа Хамлет у селу Мрдуша Доња“

Ђаке и њихове професоре и професорке нису спријечили киша и вјетар да дођу на представу. С посебним задовољством, из Министарства је констатовано, да овакве активности нису без темеља и одјека. Министарство активно ради на афирмацији младих Рома и Ромкиња, приближавајући њихов свијет и традицију токовима савремене културе, а при том покушавајући да сачува вриједности и значај ромске културе и језика.

01.12.2014.

Министарство за људска и мањинска права и Центар за ромске иницијативе потписали Меморандум о сарадњи

Министарство за људска и мањинска права и Центар за ромске иницијативе  потписали Меморандум о сарадњи

Да је све израженија потреба у друштву да се успоставе стандарди по којима су сви људи равноправни без обзира на лична својства. Људска права данас су основно уставно опредјељење свих демократских друштава, речено је на данашњој конференцији за медије поводом потписивања Меморандума о сарадњи у циљу реализације активности из Акционог