Мања слова Већа слова РССМој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Да ли сматрате да су жене равноправне приликом избора на јавне функције?


Одјељење за унапређење и заштиту права РАЕ популације

30.01.2015.

Зимовање за најбоље ђаке на Ивановим коритима

Зимовање за најбоље ђаке на Ивановим коритима Министар за људска и мањинска права др Суад Нумановић јуче је обишао дјецу, припаднике/це ромске и египћанске популације, која у оквиру зимског кампа бораве у одмаралишту на Ивановим коритима. Трагом добре праксе, а у циљу сто брже интеграције припадника/ца ромске и египћанске популације у све токове друштвеног живота у црногорско друштво, Министарство за људска и мањинска права је организовало боравак за 19 најбољих ученика/ца, ВИИИ и ИX разреда из Подгорице, Никшића и Херцег Новог.

04.12.2014.

Најава: "Храбра Мерида " за малишане у Никшићу

Министарство за људска и мањинска права организује сјутра 05. децембра 2014. године одлазак у биоскоп за дјецу ромске популације у Никшићу. Дјеца из насеља Жељезара, Будо Томовић, насеља под Требјесом и насеља Брља заједно ће са основцима из нижих разреда Основних школа "Олга Головић” и "Милева Лајовић Лалатовић” гледати популарни дугометражни анимирани филм за дјецу "Храбра Мерида” у Сцени 213.

03.12.2014.

Радне посјете Општинама Тиват и Котор

Радне посјете Општинама Тиват и Котор

Леон Гјокај, генерални директор Министарства за људска и мањинска права и Сокољ Беганај виши савјетник у Министарству боравили су у радној посјети општинама Тиват и Котор. У име Општине Тиват присуствовали су Јованка Лаличић, главна администраторка и Босиљка Радоњић, секретарка Секретаријата за управу и друштвене дјелатности у име невладине организације „Удружење Египћана“ њен предсједник Џафер Брахими, док су се у Котору састали са представницима Општине Котор, Ромеом Муховићем самосталним савјетником за мањинска народе и РЕ попуцију, као и Анђелом Кучом, самосталном савјетницо за социјална питања.

03.12.2014.

Радионица за неформално учење ромског језика

Радионица за неформално учење ромског језика

Министарство за људска и мањинска права у циљу унапређења положаја ромске заједнице и успјешније интегрисаности ове популације у наше друштво, започело је са радионицама за учење ромског језика и културе. Министарство већ ради на очувању ромског језика, културе и традиције кроз љетње и зимске кампове који су посвећени овој области.

02.12.2014.

Запослени Министарства за људска и мањинска права заједно са ученицима средњих школа гледали комад ,,Представа Хамлет у селу Мрдуша Доња“

Запослени Министарства за људска и мањинска права заједно са ученицима средњих школа гледали комад ,,Представа Хамлет у селу Мрдуша Доња“

Ђаке и њихове професоре и професорке нису спријечили киша и вјетар да дођу на представу. С посебним задовољством, из Министарства је констатовано, да овакве активности нису без темеља и одјека. Министарство активно ради на афирмацији младих Рома и Ромкиња, приближавајући њихов свијет и традицију токовима савремене културе, а при том покушавајући да сачува вриједности и значај ромске културе и језика.

01.12.2014.

Министарство за људска и мањинска права и Центар за ромске иницијативе потписали Меморандум о сарадњи

Министарство за људска и мањинска права и Центар за ромске иницијативе  потписали Меморандум о сарадњи

Да је све израженија потреба у друштву да се успоставе стандарди по којима су сви људи равноправни без обзира на лична својства. Људска права данас су основно уставно опредјељење свих демократских друштава, речено је на данашњој конференцији за медије поводом потписивања Меморандума о сарадњи у циљу реализације активности из Акционог

04.11.2014.

Најава: Конференција за медије поводом Свјетског дана ромског језика

Свјетски дан ромског језика 05. новембар, Министарство за људска и мањинска права обиљежиће конференцијом за новинаре на којој ће презентовати пресјек стања када је интеграција ромске заједнице у питању. Том приликом, министар Нумановић ће представити идеју о пилот пројекту, у оквиру неформалног образовања, о реализацији едукативних радионица за ромски језик у Кампу Коник

12.09.2014.

Пакетићи са школским прибором за ромске малишане на сјеверу

Пакетићи са школским прибором за ромске малишане на сјеверу

Министар др Суад Нумановић данас је одржао састанак са координаторима/кама за ромска питања из општина у северном региону и том приликом се додатно упознао са ситуацијом у којој се налазе припадници/е ромске заједнице у северним општинама гдје је живот отежан свима у економском смислу, па самим тим и ромској заједници.

21.07.2014.

Завршен љетњи камп за учење ромског језика и културе

Завршен љетњи камп за учење ромског језика и културе

Министарство за људска и мањинска права, односно Одјељење за унапређење положаја Рома и Египћана у Црној Гори, је ове године наставило са активностима на остваривању права што већег броја учесника/ца да уче свој језик и културу у оквиру љетњег кампа.Након успјешног пилот пројекта који је претходио овогодишњем кампу, увиђена је потреба да се на овај начин, тачније едукацијом средњошколаца/ки може помоћи у формирању групе младих асистената који ће помагати развојни пут млађим генерацијама ромске дјеце у образовном смислу.

17.07.2014.

Најава догађаја

Министар за људска и мањинска права др Суад Нумановић сјутра ће у 12 часова у Сутомору, у Дому солидарности, уручити дипломе средњошколцима/кама ромске популације који су тамо похађали љетњу школу учења ромског језика и културе у оквиру љетњег кампа у трајању од седам дана.