Мања слова Већа слова РССМој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Да ли сматрате да су жене равноправне приликом избора на јавне функције?


Одјељење за унапређење и заштиту права РАЕ популације

01.12.2014.

Министарство за људска и мањинска права и Центар за ромске иницијативе потписали Меморандум о сарадњи

Министарство за људска и мањинска права и Центар за ромске иницијативе  потписали Меморандум о сарадњи Да је све израженија потреба у друштву да се успоставе стандарди по којима су сви људи равноправни без обзира на лична својства. Људска права данас су основно уставно опредјељење свих демократских друштава, речено је на данашњој конференцији за медије поводом потписивања Меморандума о сарадњи у циљу реализације активности из Акционог

04.11.2014.

Најава: Конференција за медије поводом Свјетског дана ромског језика

Свјетски дан ромског језика 05. новембар, Министарство за људска и мањинска права обиљежиће конференцијом за новинаре на којој ће презентовати пресјек стања када је интеграција ромске заједнице у питању. Том приликом, министар Нумановић ће представити идеју о пилот пројекту, у оквиру неформалног образовања, о реализацији едукативних радионица за ромски језик у Кампу Коник

12.09.2014.

Пакетићи са школским прибором за ромске малишане на сјеверу

Пакетићи са школским прибором за ромске малишане на сјеверу

Министар др Суад Нумановић данас је одржао састанак са координаторима/кама за ромска питања из општина у северном региону и том приликом се додатно упознао са ситуацијом у којој се налазе припадници/е ромске заједнице у северним општинама гдје је живот отежан свима у економском смислу, па самим тим и ромској заједници.

21.07.2014.

Завршен љетњи камп за учење ромског језика и културе

Завршен љетњи камп за учење ромског језика и културе

Министарство за људска и мањинска права, односно Одјељење за унапређење положаја Рома и Египћана у Црној Гори, је ове године наставило са активностима на остваривању права што већег броја учесника/ца да уче свој језик и културу у оквиру љетњег кампа.Након успјешног пилот пројекта који је претходио овогодишњем кампу, увиђена је потреба да се на овај начин, тачније едукацијом средњошколаца/ки може помоћи у формирању групе младих асистената који ће помагати развојни пут млађим генерацијама ромске дјеце у образовном смислу.

17.07.2014.

Најава догађаја

Министар за људска и мањинска права др Суад Нумановић сјутра ће у 12 часова у Сутомору, у Дому солидарности, уручити дипломе средњошколцима/кама ромске популације који су тамо похађали љетњу школу учења ромског језика и културе у оквиру љетњег кампа у трајању од седам дана.

09.07.2014.

Љетовање за најбоље ученике/це ромске и египћанске популације

Љетовање за најбоље ученике/це ромске и египћанске  популације

Министар др Суад Нумановић посјетио је дјецу ромске и египћанске популације из неколико основних школа из општина Подгорица и Никшић која бораве на љетовању у дјечјем одмаралишту ,,Ловћен”, у Бечићима.

19.06.2014.

Најава> Потписивање Меморандума о сарадњи са Универзитетом Црне Горе

Министар за људска и мањинска права др Суад Нумановић потписаће сјутра са ректором Универзитета Црне Горе проф.др Предрагом Мирановићем и предсједницима националних савјета мањинских народа Меморандум о сарадњи у остваривању права припадника мањинских народа идругих мањинских националних заједница у области високошколског образовања.

10.06.2014.

Локални приступ-конкретни приступ

Локални приступ-конкретни приступ

Министар за људска и мањинска права др Суад Нумановић говорио је данас на семинару о питањима Рома на тему ,,Локални приступ, конкретни приступ“ који је организовала Делегација ЕУ у Црној Гори, данас у хотелу Рамада у Подгорици. Министар др Суад Нумановић је истакао да досадашња искуства државе Црне Горе у области интегрисања ромске популације могу у значајној мјери допринијети теми ове конференције. Интеграција ромске популације подразумијева најприје разумијевање традиције народа у сталном покрету. Процес интеграције ромске популације захтјева вријеме и добру сарадњу са међународним факторима и НВО сектором који се бави питањем интеграције Рома.

09.06.2014.

Састанак са представницама Делегације ЕУ

Састанак са представницама Делегације ЕУ

Уочи Семинара о питањима Рома на тему ,,Локални присТуп, конкретни приступ” у организацији Делегације ЕУ у Црној Гори, данас је одржан састанак министра за људска и мањинска права др Суада Нумановића и његових сарадника са представницама Делегације ЕУ.

10.03.2014.

,,Ледено доба 4" за ђаке прваке из Никшића

,,Ледено доба 4" за ђаке прваке из Никшића

Настављајући са активностима на плану мотивације ромских ученика за редовним похађањем наставе и наставком школовања, Министарство за људска и мањинска права организовало је данас одлазак ученика првог разреда дјеце ромске популације и њихових другова и другарица из одјељења, у биоскоп на пројекцију ,,Леденог доба 4”, у Никшићу. Дјеца из школа ,,Олга Головић” и ,,Милена Лајовић Лалатовић” , њих двије стотине, уживало је данас у Сцени 213, уз јунаке популарног цртаног филма.