Мања слова Већа слова РССМој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Да ли сматрате да су жене равноправне приликом избора на јавне функције?


Одјељење за унапређење и заштиту права РАЕ популације

06.06.2015.

Обука о заштити од насиља у породици и малољетничких присилних бракова

Обука о заштити од насиља у породици и малољетничких присилних бракова У дискусији, кроз интерактивни дијалог полазника/ца и предавача/ица, многи полазници/е навели су личне примјере о раном ступању у брак, а поштујући традицију Рома и Египћана. Било је и случајева да су поједине дјевојчице ступиле у брак са 12 година живота.

02.06.2015.

Ромски Рјечник почетком нове школске године

Ромски Рјечник почетком нове школске године

Министарство за људска и мањинска права и Завод за уџбенике и наставна средства склопили су данас Споразум о сарадњи на откупу издавачких права и штампи Рјечника ромског-црногорског-ромског језика. Аутори Рјечника су Љатиф Демир, Невсија Дурмиш и Фатима Демир.

31.05.2015.

Обука за едукацију родитеља, дјеце, РАЕ активисткиња, службеника/ца државне управе о заштити од насиља у породици и малољетничких присилних бракова међу ромском популацијом.

Обука за едукацију родитеља, дјеце, РАЕ активисткиња, службеника/ца државне управе о заштити од насиља у породици и малољетничких присилних бракова међу ромском популацијом.

Осим родитеља и дјеце РЕ популације, на овој Обуци су присуствовали и службеници Министарсрва за људска И мањинска права, чланови полиције и чланови невладиног сектора. Полазници су на Обуци могли да науче како препознати насиље у породици и како дјеловати уколико се насиље догоди. Обука о маљољетним присилним браковима међу ромском популацијом је посебно било занимљиво за РЕ популацију. Полазници су могли да виде филм о последицама са којима се суочавају такви бракови и како ти бракови нису законски признати. Новац који се даје за невјести није само дио обичаја већ лако може да буде користољубље или чак трговина са људима. Роми иЕгипћани морају да препознају да такви бракови иду њима на штету, а државни службеници морају да науче да се супростављају таквим браковима који се косе са законом и воде до сиромаштва ове мањине. Свако дијете прво треба да се образује и да постане пунољетно па тек кад сазрева да сама бира свог брачног друга.

09.04.2015.

“Основни историјски појмови ромског језика, културе и умјетности у Европи“

“Основни историјски појмови ромског језика, културе и умјетности у Европи“

Министарство за људска и мањинска права организовало је предавање на тему “Основни историјски појмови ромског језика, културе и умјетности у Европи“ проф. др сц Љатифа Демира у мултимедијалној сали КИЦ-а Будо Томовић у Подгорици.Предавање је организовано поводом 8. априла, Свјетског дана Рома.

07.04.2015.

Најава: Награда за најбољи истраживачки прилог на тему "Социјална интеграција Рома у Црној Гори"

Министарство за људска и мањинска права и Министарство културе поводом 8. априла, Свјетског дана Рома, организују свечаност на којој ће бити уручена Плакета за најбољи истраживачки прилог на основу редовног годишњег конкурса објављен у медијима у 2014. години, на тему "Социјална интеграција Рома у Црној Гори".

13.03.2015.

Подршка младим талентима

Подршка младим талентима

Министар за људска и мањинска права др Суад Нумновић разговарао је данас са младим Исмаилом Делијом који је изразио своје искрено задовољство поводом пријема.Он је захвалан Министру што је препознао његове досадашње резултате и пружио му подршку која му јако значи.

20.02.2015.

Промоција вриједности правовремених здравствених прегледа

Промоција вриједности правовремених здравствених прегледа

Министарство за људска и мањинска права данас је у наставку успјешне сарадње са Домом здравља у Даниловграду организовало други круг акције снимања штитне жљезде за припаднице ромске националности из Кампа Коник И.

14.02.2015.

Промоција важности редовне здравствене заштите за Ромкиње и Египћанке

Промоција важности редовне здравствене заштите за Ромкиње и Египћанке

Министартсво за људска и мањинска права организовало је данас у сарадњи са Домом здравља Даниловград још једну акцију промовисања значаја очувања здравља.Планирана активност обухватила је Ромкиње и Египћанке које су изразиле своју заинтересованост из Општина Никшић и Подгорица.

13.02.2015.

Најава: Преглед штитне жљезде за Ромкиње и Египћанке

Министарство за људска и мањинска права организује акцију снимања штитне жљезде за припаднице Ромске и Египћанске популације сјутра, 14. фебруара, у Дому здравља Даниловград. Сјутрашња активност наставак је континуиране промоције важности здравствене заштите и превентивног дјеловања када је ријеч о најчешћим обољењима женске популације.

05.02.2015.

Питање степена интеграције Рома и даље високо на агенди ЕУ

Питање степена интеграције Рома и даље високо на агенди ЕУ

Министар др Суад Нумановић састао се данас са координаторкама за питања Рома у ДГ НЕАР, госпођама Мартом Гарсија Фидалго и Јаном Катарином Лолић Шинделковом. Координаторке бораве у дводневној посјети Црној Гори током које ће разговарати са надлежнима из свих ресора који покривају област интеграција Ромске популације.