Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Министарство за људска и мањинска права у сарадњи са Одјељењем за Борбу против трговине људима 24-25 октобра 2019. године организовало је дводневну обуку у Бијелом Пољу о раној идентификацији дјечијих уговорених бракова и борбе против трговине људи

Министарство за људска и мањинска права у сарадњи са Одјељењем за Борбу против трговине људима 24-25 октобра 2019. године организовало је дводневну обуку у Бијелом Пољу о раној идентификацији дјечијих уговорених бракова и борбе против трговине људи
Датум објаве: 28.10.2019 13:49 | Аутор: ПР Служба

Испис Штампај страницуМинистарство за људска и мањинска права у сарадњи са Одјељењем за Борбу против трговине људима 24-25 октобра 2019. године организовало је дводневну обуку у Бијелом Пољу о раној идентификацији дјечијих уговорених бракова и борбе против трговине људима.

Трговина људима представља озбиљно кршење људских права и слобода, стога овом феномену који има штетан утицај на појединце, друштво и привреду потребан је додатни напор како би превентивно сви заједно дјеловали против овог проблема, поручено је са семинара “Забрана дјечјих уговорених бракова међу ромском популацијом и борба против трговине људима”.

Семинар је био намијењен запосленима у државним институцијама, односно  органима лакалних самоуправа за општине Рожаје, Беране, Петница, Пљевља и Бијело Поље чији сектор подразумијева и рад са припадницима ромске и египћанске популације.

Циљ ових едукација је да се учесници наведених релевантних институција упознају са обичајима и културном праксом која се одвија у овој заједници, да се упознају како ромска и египћанска заједница види уговорене, дјечије и присилне бракове  и борбу против трговине људима, те који  законодавни оквир могу користити и које све мјере треба предузети у таквим ситуацијама. Посебно је стављен нагласак на образовање дјевојчица, као и проблема великог броја неоправданих часова.

Такође, учесници су током ових обука подјелили своја искуства и предложили заједничка рјешења у циљу сузбијања дјечијих уговорених бракова и трговине људима. Сви учесници су сагласни да треба да постоји добра кординација између државних органа и њихово заједничко дјеловање.

На крају свим учесницима ове обуке додјељени су Сертификати Министарства за људска и мањинска права, који ће бити први корак у стварању локалних тимова унутар наведених општина који ће се бавити сузбијањем таквих појава.

Едукацију су водили представници Министарства за људска и мањинска права и представници Одјељења за борбу против трговине људима а укупан број учесника је био 32.

Министарство за људска и мањинска права