Manja slova Veća slova RSS

>

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava u saradnji sa Odjeljenjem za Borbu protiv trgovine ljudima 24-25 oktobra 2019. godine organizovalo je dvodnevnu obuku u Bijelom Polju o ranoj identifikaciji dječijih ugovorenih brakova i borbe protiv trgovine ljudi

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava u saradnji sa Odjeljenjem za Borbu protiv trgovine ljudima 24-25 oktobra 2019. godine organizovalo je dvodnevnu obuku u Bijelom Polju o ranoj identifikaciji dječijih ugovorenih brakova i borbe protiv trgovine ljudi
Datum objave: 28.10.2019 13:49 | Autor: PR Služba

Ispis Štampaj stranicuMinistarstvo za ljudska i manjinska prava u saradnji sa Odjeljenjem za Borbu protiv trgovine ljudima 24-25 oktobra 2019. godine organizovalo je dvodnevnu obuku u Bijelom Polju o ranoj identifikaciji dječijih ugovorenih brakova i borbe protiv trgovine ljudima.

Trgovina ljudima predstavlja ozbiljno kršenje ljudskih prava i sloboda, stoga ovom fenomenu koji ima štetan uticaj na pojedince, društvo i privredu potreban je dodatni napor kako bi preventivno svi zajedno djelovali protiv ovog problema, poručeno je sa seminara “Zabrana dječjih ugovorenih brakova među romskom populacijom i borba protiv trgovine ljudima”.

Seminar je bio namijenjen zaposlenima u državnim institucijama, odnosno  organima lakalnih samouprava za opštine Rožaje, Berane, Petnica, Pljevlja i Bijelo Polje čiji sektor podrazumijeva i rad sa pripadnicima romske i egipćanske populacije.

Cilj ovih edukacija je da se učesnici navedenih relevantnih institucija upoznaju sa običajima i kulturnom praksom koja se odvija u ovoj zajednici, da se upoznaju kako romska i egipćanska zajednica vidi ugovorene, dječije i prisilne brakove  i borbu protiv trgovine ljudima, te koji  zakonodavni okvir mogu koristiti i koje sve mjere treba preduzeti u takvim situacijama. Posebno je stavljen naglasak na obrazovanje djevojčica, kao i problema velikog broja neopravdanih časova.

Takođe, učesnici su tokom ovih obuka podjelili svoja iskustva i predložili zajednička rješenja u cilju suzbijanja dječijih ugovorenih brakova i trgovine ljudima. Svi učesnici su saglasni da treba da postoji dobra kordinacija između državnih organa i njihovo zajedničko djelovanje.

Na kraju svim učesnicima ove obuke dodjeljeni su Sertifikati Ministarstva za ljudska i manjinska prava, koji će biti prvi korak u stvaranju lokalnih timova unutar navedenih opština koji će se baviti suzbijanjem takvih pojava.

Edukaciju su vodili predstavnici Ministarstva za ljudska i manjinska prava i predstavnici Odjeljenja za borbu protiv trgovine ljudima a ukupan broj učesnika je bio 32.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava