Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Препозната потреба за политичком организацијом Рома

Препозната потреба за политичком организацијом Рома
Датум објаве: 29.10.2019 14:17 | Аутор: ПР служба

Испис Штампај страницу


 

Роми и Египћани у Црној Гори још нису политички организовани, али је потреба оснаживања њихових унутрашњих капацитета и укључивања у политички живот друштва Црне Горе одавно препозната, поручено је са дводневне обуке о политичкој партицији Рома и Ромкиња коју је Министарства за људска и мањинска права организовало у општини Улцињ.

 

У циљу унапријеђења положаја ове заједнице у Црној Гори, последњих година формирани су институционални механизми, те јачан цивилни сектор за заштиту и унапријеђење положаја ромске и египћанске заједнице. Све је већи број младих активиста и активисткиња који се залажу за боље остваривање права своје заједнице.

 

Влада Црне Горе донела је низ стратешких докумената за побољшање свеукупне ситуације Рома и Египћана у Црној Гори, и кроз мултисекторски приступ ради активно на реализацији постављнеих циљева.

 

Обука која је организована претходна два дана за средњошколце/ке, студенте/киње, те медијаторе ромске и египћанске популације из области здраства, образовања, рада и социјалне заштите имала је за циљ подизање свијести о неопходности политичке партиципације и Рома и Египћана у политичком животу Црне Горе.

 

 

МИнистарство за људска и мањинска права