Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Зенка: Системски дјеловати у циљу побољшања положаја Рома у области образовања и запошљавања

Зенка: Системски дјеловати у циљу побољшања положаја Рома у области образовања и запошљавања
Датум објаве: 08.04.2019 15:29 | Аутор: ПР служба

Испис Штампај страницу


Честитајући 8. април, Свјетски дан Рома министар за људска и мањинска права Мехмед Зенка поновио је спремност Владе Црне Горе за пуно укључивање ромске и египћанске популације у црногорско друштво.

Министар је на јавној трибини коју је организовао Одбор за људска права и слободе Скупштине Црне Горе поводом Свјетског дана Рома истакао да државне институције, цивилни сектор и сви одговорни актери друштвене сцене спроводе све потребне активности у циљу смањења предрасуда према ромској популациј, али и побољшању њиховог положаја у друштву.

Иако је у протеклих неколико година било напретка у положају ромске популације, ромска заједница у Црној Гори је и даље суочава са бројним препрекама у приступу својим правима, истакао је министар за људска и мањинска права Мехмед Зенка.

Он је нагласио да је потребно и даље активно и системски дјеловати у циљу побољшања положаја Рома у области запошљавања, стамбеног збрињавања, здравствене заштите, образовања и свих облика укључености у друштвене, социјалне, културне и политичке токове живота. 

Министар Зенка издвојио је област образовања и побољшање економског положаја ромске заједнице као приоритетне за укупан даљи развој ове популације. Наша стратешка документа у овој области  у свом фокусу имају управо јачање социо-економског положаја ромске заједнице, рекао је Зенка и додао да су акционим планом за 2019. годину предвино 77 мјера за спровођење Стратегије за социјалну инклузију Рома и Египћана у Црној Гори 2016-2020.

Министарство за људска и мањинска права