Manja slova Veća slova RSS

>

Zenka: Sistemski djelovati u cilju poboljšanja položaja Roma u oblasti obrazovanja i zapošljavanja

Zenka: Sistemski djelovati u cilju poboljšanja položaja Roma u oblasti obrazovanja i zapošljavanja
Datum objave: 08.04.2019 15:29 | Autor: PR služba

Ispis Štampaj stranicu


Čestitajući 8. april, Svjetski dan Roma ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka ponovio je spremnost Vlade Crne Gore za puno uključivanje romske i egipćanske populacije u crnogorsko društvo.

Ministar je na javnoj tribini koju je organizovao Odbor za ljudska prava i slobode Skupštine Crne Gore povodom Svjetskog dana Roma istakao da državne institucije, civilni sektor i svi odgovorni akteri društvene scene sprovode sve potrebne aktivnosti u cilju smanjenja predrasuda prema romskoj populacij, ali i poboljšanju njihovog položaja u društvu.

Iako je u proteklih nekoliko godina bilo napretka u položaju romske populacije, romska zajednica u Crnoj Gori je i dalje suočava sa brojnim preprekama u pristupu svojim pravima, istakao je ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka.

On je naglasio da je potrebno i dalje aktivno i sistemski djelovati u cilju poboljšanja položaja Roma u oblasti zapošljavanja, stambenog zbrinjavanja, zdravstvene zaštite, obrazovanja i svih oblika uključenosti u društvene, socijalne, kulturne i političke tokove života. 

Ministar Zenka izdvojio je oblast obrazovanja i poboljšanje ekonomskog položaja romske zajednice kao prioritetne za ukupan dalji razvoj ove populacije. Naša strateška dokumenta u ovoj oblasti  u svom fokusu imaju upravo jačanje socio-ekonomskog položaja romske zajednice, rekao je Zenka i dodao da su akcionim planom za 2019. godinu predvino 77 mjera za sprovođenje Strategije za socijalnu inkluziju Roma i Egipćana u Crnoj Gori 2016-2020.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava