Мања слова Већа слова РСС

Закон о слободи вјероисповијести

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

"Политичка партиципација Рома, са посебним нагласком на жене"

"Политичка партиципација Рома, са посебним нагласком на жене"
Датум објаве: 11.10.2018 14:36 | Аутор: ПР служба

Испис Штампај страницу


Министарство за људска и мањинска права је 11. октобра, 2018. године, у Никшићу, организовало едукацију на тему „Политичка партиципација Рома, са посебним нагласком на жене“.

На почетку, представници/е Министарства за људска и мањинска права су упознали присутне са свим активностима које Влада Црне Горе спроводи у циљу интеграције ромске и египћанске популације, кроз имплементацију „Стратегије за социјалну инклузију Рома и Египћана  2016 -2020“. Након презентације резултата на националном нивоу, присутнима су презентовани резултати постигнути и на локалном нивоу од стране представника локалне самоуправе Никшић. Поручено је да нема интеграције Рома уколико нема и укључивање Рома и на локалном нивоу.

Предавачице,Хатиџа Ђони и Славица Стриковић, су својим презенатцијама настојали да мотивишу ромску заједницу да се активније бори за свој статус и укључивање у све друштвене токове црногорског друштва. Жене морају да буду нарочито упорне, како је истицано, у борби за своја права и буду активне у својим заједницама. Улога жене није само рађање и чување дјеце, већ да буде активна чланица у доношењу коначних одлука које су битне за њену заједницу.

Полазници/е ове обуке су биле студенти/киње, представници/е политичких партија и невладиних организација које се баве очувањем и унапређењем права РЕ популације  у Црној Гори, ромски медијатори у области здравља, чланови Комисије за праћење Локалног Акционог плана за Роме у Никшићу, представница Фонда за мањине и представници Министарства за људска и мањинска права.

Циљ поменуте активности је допринос унапређењу политичке партиципације припадника/ца ромске популације у Црној Гори са нагласком на жене.

Министарство за људска и мањинска права