Manja slova Veća slova RSS

>

ROMACTED:Podrška izgradnji kapaciteta lokalnih vlasti i efikasnog učešća Roma u lokalnim planovima i projektima

ROMACTED:Podrška izgradnji kapaciteta lokalnih vlasti i efikasnog učešća Roma u lokalnim planovima i projektima
Datum objave: 19.09.2018 18:19 | Autor: PR služba

Ispis Štampaj stranicu


Ministar za ljudska i manjinska prava, Mehmed Zenka sastao se danas sa šeficom programske kancelarije Savjeta Evrope u Crnoj Gori Angelom Longo i njenim saradnicima, povodom rezimiranja aktivnosti predviđenih ROMACTED projektom u prva tri mjeseca.

ROMACTED projekat ili  “Promovisanje dobrog upravljanja i osnaživanja Romske zajednice na lokalnom nivou” je zajednički program Evropske unije i Savjeta Evrope koji će biti implementiran od strane Tima Savjeta Evrope za Rome i Putnike i Kancelarije Generalnog direktorata Savjeta Evrope za programe u Crnoj Gori, Albaniji, Bosni i Hercegovini, bivšoj jugoslovenskoj Republici Makedoniji, Turskoj i na Kosovu. On je pokrenut u cilju jačanja političke volje i podrške lokalnom razvoju kroz izgradnju kapaciteta lokalnih vlasti i efikasnog učešća Roma u lokalnim planovima i projektima u julu ove godine. Novina u vezi sa pomenutim projektom je da će se aktivnosti odvijati na lokalnom nivou ali i da će podrazumjevati intenzivnu saradnju sa nacionalnim institucijama.

Ministar Zenka je pozdravio veoma dobru koordinaciju u sprovođenju zajedničkih aktivnosti koju Ministarstvo za ljudska i manjiska prava ostvaruje sa programskom kancelarijom Savjeta Evrope u Crnoj Gori.

Šefica programske kancelarije Savjeta Evrope u Crnoj Gori Angela Longo je navela da je projekat Romacted (ROMACTED) veoma važan, jer donosi novine u aktivnosti  kada je u pitanju saradnja na lokalnom nivou, ali da  će to podrazumijevati intenzivniju saradnju sa nacionalnim institucijama. Ona je navela da će se u budućnostu insistirati na boljoj kordinaciji između institucija na lokalnom i državnom nivou.

Istaknuto je da će Ministarstvo za ljudska i manjinska prava pružiti aktivnu podršku u sprovođenju programa na lokalnom nivou u okviru svojih nadležnosti, u duhu Memoranduma o razumijevanju u okviru programa ROMACTED.

Na kraju, potvrđena je i spremnost Ministarstva da informiše o identifikovanim potrebama politike za socijalno uključivanje Roma i Egipćana na lokalnom i  nacionalnom nivou, te da će učestvovati u relevantnim događajima na nacionalnom, regionalnom i međunarodnom nivou.