Manja slova Veća slova RSS

>

Novi projekti u oblasti socijalnog preduzetništva za Romkinje i Egipćanke

Novi projekti u oblasti socijalnog preduzetništva za Romkinje i Egipćanke
Datum objave: 13.04.2017 09:30 | Autor: PR služba

Ispis Štampaj stranicu


U cilju unaprijeđenja socijalnog preduzetništva u opštinama Nikšić i Pljevlja aktivno se sprovode projektne aktivnosti. Na jučerašnjem okruglom stolu koji je održan u cilju predstavljanja projekata “Socijalno uključenje kroz ekonomsko osnaživanje žena u Crnoj Gori” i “Socijalno preduzetništvo – kora prema nezavisnosti”, ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka poručio je prisutnima da je nacionalna politika Vlade Crne Gore u oblasti postizanja rodne ranopravnosti usmjerena ka ekonomskom osnaživanju žena u Crnoj Gori, te da je ono jedna od tri prioritetne oblasti u politici ostvarivanja jednakih mogućnosti.

Zenka je rekao da Programom podrške ženama u biznisu UNDP, koji Ministarstvo realizuje u saradnji sa Kancelarijom za programski razvoja UN (UNDP) od 2016. godine, svim zainteresovanim ženama iz opština Nikšić i Podgorica, kontinuirano se pružaju obuke z preduzetništva. Investiciono razvojni fond (IRF) Crne Gore, uvažavajući važnost ženskog preduzetništva, nastavio je da realizuje tri aktuelne kreditne linije za žene.

Žena je  u Crnoj Gori poštovana, ali je nama da joj omogućimo priliku da ostvari svoja prava i potencijal koji nesumnjivo posjeduje, naglasio je ministar. U Crnoj Gori imamao 65% žena sa visokim obrazovanjem, ali i veliku spremnost sa njihove strane da se ostvare i unaprijeđuju.

Zenka je rekao da su Romkinje i Egipćanke, pripadnice našeg društva kojima treba pružiti dodatnu podršku, u cilju njihove uspješnije i punije integracije, te smanjenja siromaštva romske i egipćankse zajednice u Crnoj Gori, i s stim u vezi istakao važnost ovakvih projekata i inicijativa, na domaćem, i regionalnom nivou.

Fatima Naza ispred Centra za romske inicijative izrazila je zadovoljstvo agrokorporativom i istakla da ta organizacija po prvi put učestvuje u ovakvom projektu. Naza je istakla i značaj saradnje sa opštinom Nikšić, tehničko-inovativnim centrom Tehnopolis, te Vladini resorima za poljoprivrede I ruralni razvoja I ljudska i manjinska prava.

Pomenute projekte u Crnoj Gori implementira CARE international u partnerskom odnosu sa nevladinim organizacijama Centar za romske inicijative iz Nikšića i Bonafide iz Pljevalja, dok iste finansiraju evroska Unija, Austrian Development Cooperation i OAK Foundation.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava