Manja slova Veća slova RSS

>

"Sprječavanje ranih prisilnih brakova među ranjivim grupama"

"Sprječavanje ranih prisilnih brakova među ranjivim grupama"
Datum objave: 22.09.2015 13:28 | Autor: PR služba

Ispis Štampaj stranicu


mmp

Ministar za ljudska i manjinska prava dr Suad Numanović učestvovao je danas na konferenciji povodom predstavljanja projekta „Sprječavanje ranih prisilnih brakova među ranjivim grupama“ koji implementira Misija OSCE u Crnoj Gori u partnerstvu sa Stalnom Misijom Francuske pri OSCE-u i Ambasadom Francuske u Crnoj Gori.

Ministar je u svom obraćanju naglasio značaj ovog negativnog društvenog fenomena podsjetivši da sve potiče od porodice. On je rekao da je uloga porodice i društvene zajednice u prevenciji ranih prisilnih brakova od presudne važnosti za svaku državu.

Široka javnost je sve svjesnija ozbiljnosti i  opasnosti posljedica ukoliko se ovaj problem ne tretira pravovremeno i na pravi način.Svako društvo ima obavezu da zaštiti svoje građane/ke, a posebno mladu populaciju. Ministar je naglasio da, pored niza negativnih efekata koje nose sa sobom, dječiji brakovi uskraćuju maloljetnoj žrtvi mogućnost obrazovanja, zapošljavanja socijalne inkluzije, ali  prije svega toga onemogućavaju postizanje fizičke i mentalne zrelosti za ulazak u brak. Ova djeca,  u najvećem broju djevojčice, žrtve su svoje primarne porodice, a potom i porodice u koju prisilno uđu, fizički nerazvijene, neadekvatno sazrele za ono što im je život opredijelio.

Vlada Crne Gore intenzivno sprovpodi aktivnosti u vezi sa promocijom značaja ostanka u obrazovnom sistemu. Svaka nova školska godina bilježi porast brojađaka iz redova romske i egipćanske populacije, dok sa druge strane vidno je smanjena stopa odustajanja od školovanja. Ministarstvo  organizuje kampanje i edukacije roditelja, djece RE aktivistkinja, službenika/ca državne uprave o zaštiti od nasilja u porodici i maloljetničkim prisilnim brakovima među ovom populacijom.

Ministar je konstatovao da je pravo svakog djeteta da odrasta u sigurnosti i ljubavi tokom svog djetinjstva, kako bi izraslo u odgovornu, empatičnu i zdravu osobu. Na svima nama je odgovornost da im to osiguramo, rekao je Numanović.

Svoja obraćanja imali su i: NJ.E. ambasadorka Francuske u Crnoj Gori Veronik Brumo, zamjenik šefice Misije OSCE u Crnoj Gori Dan Redford, predsjednica Odbora za rodnu ravnopravnost u Skupštini Crne Gore Nada Drobnjak i savjetnica u Vladinoj Kancelariji za borbu protiv trgovine ljudima Tijana Šuković.

Iz Misije OSCE u Crnoj Gori najavljeno je da će se ovaj projekat sprovoditi u šest crnogorskih opština.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava