Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Проблеми двоструко дискриминисаних Ромкиња и Египћанки на локалном нивоу

Проблеми двоструко дискриминисаних Ромкиња и Египћанки на локалном нивоу
Датум објаве: 17.07.2015 14:05 | Аутор: ПР служба

Испис Штампај страницу


Министарство за људска и мањинска права у сарадњи са Центром безбједности полиције из Никшића и НВО Центар за ромске иницијативе из Никшића, реализује кампању о проблемима насиља над женама и присилним браковима дјевојчица из ромске и египћанске популације у неколико Општина у Црној Гори.

Након успјешних реализација у Подгорици, Никшићу и Беранама, представници/е Министарства, Центра безбједности и Центра за ромске иницијативе посјетили су и Општине Улцињ, Бар, Будва и Котор. ммп

Приликом обиласка насеља које настањују представници/е ромске и египћанске популације они/е су разговарали/е са суграђанима/кама о темама кампање, али уједно и о њиховим актуелним проблемима.

Након предавања предсједавања Декадом инклузије Рома 2005-2015. године, Црна Гора је наставила са својим активностима у вези са интегрисањем ромске заједница у своје друштво. Декада представља једну јединствену иницијативу европских влада са циљем да се унаприједи социо-економски статус ове популације и убрза њихова социјална инклузија. Основно обиљежје друштвено-економског положаја припадника ромске популације је низак степен економске активности и висока незапосленост.

Све чланице Декаде у оквиру својих Акционих планова Декаде акцентовале су унапређење у заједничким приоритетним подручјима – образовању, запошљавању, здравству и становању, те у трима хоризонталним темама – сиромаштву, дискриминацији и постизању родне равноправности.

За Црну Гору  приоритетне теме у оквиру предсједавања, а и након тога, представљене су у области регулисања  правног статуса,  борбе против дискриминације, насиља у породици и насиља над женама, економског оснаживања, очувања културног  и језичког идентитета и укључивања младих у тековине процеса социјалне инклузије њихове заједнице.

Као једну од често помињаних тема, двоструку дискриминацију Ромкиња и Египћанки, као жена и као припадница ове заједница, ова Кампања је актуелизовала кроз директну комуникацију са представницима/ама ромске и египћанске популације на терену.

Кампања је дио мјера из Акционог плана за Поглавље 23 и Акционог плана везаног за Стратегију за побољшање положаја Рома и Египћана у Црној Гори 2012 -2016.

Министарство за људска и мањинска права