Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Обука о заштити од насиља у породици и малољетничких присилних бракова

Обука о заштити од насиља у породици и малољетничких присилних бракова
Датум објаве: 06.06.2015 16:44 | Аутор: ммп

Испис Штампај страницу


Министарство за људска и мањинска права у сарадњи са Центром безбједности полиције из Никшића и НВО Центар за ромске иницијативе из Никшића, у Беранама, организовало је данас, 06. јуна, другу Обука за едукацију родитеља, дјеце, РАЕ активисткиња, службеника/ца државне управе о заштити од насиља у породици и малољетничких присилних бракова међу ромском популацијом. Обуци су присуствовали и службеници/е Министарства за људска и мањинска права, представници/е полиције и представници/е невладиног сектора.

ммп

 

Први дио обуке односио се на насиље у породици, док је тема обуке у другом дијелу је била усмјерена на маљољетне и присилне бракове међу ромском и египћанском популацијом. Полазницима/ама је презентован филм о посљедицама таквих бракова и чињеници да ти бракови нису законски признати. Новац који се даје невјести није само дио обичаја већ се може схватити као користољубље или трговина људима.

У дискусији, кроз интерактивни дијалог полазника/ца и предавача/ица, многи полазници/е навели су личне примјере о раном ступању у брак, а поштујући традицију Рома и Египћана. Било је и случајева да су поједине дјевојчице ступиле у брак са 12 година живота.

На обуци је акценат стављен на значај образовања ове заједнице, јер без образовања не могу у потпуности остварити сва своја права која им припадају, односно потпуне инклузије у наше друштво.

Министарство за људска и мањинска права