Manja slova Veća slova RSS

>

Obuka o zaštiti od nasilja u porodici i maloljetničkih prisilnih brakova

Obuka o zaštiti od nasilja u porodici i maloljetničkih prisilnih brakova
Datum objave: 06.06.2015 16:44 | Autor: mmp

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo za ljudska i manjinska prava u saradnji sa Centrom bezbjednosti policije iz Nikšića i NVO Centar za romske inicijative iz Nikšića, u Beranama, organizovalo je danas, 06. juna, drugu Obuka za edukaciju roditelja, djece, RAE aktivistkinja, službenika/ca državne uprave o zaštiti od nasilja u porodici i maloljetničkih prisilnih brakova među romskom populacijom. Obuci su prisustvovali i službenici/e Ministarstva za ljudska i manjinska prava, predstavnici/e policije i predstavnici/e nevladinog sektora.

mmp

 

Prvi dio obuke odnosio se na nasilje u porodici, dok je tema obuke u drugom dijelu je bila usmjerena na maljoljetne i prisilne brakove među romskom i egipćanskom populacijom. Polaznicima/ama je prezentovan film o posljedicama takvih brakova i činjenici da ti brakovi nisu zakonski priznati. Novac koji se daje nevjesti nije samo dio običaja već se može shvatiti kao koristoljublje ili trgovina ljudima.

U diskusiji, kroz interaktivni dijalog polaznika/ca i predavača/ica, mnogi polaznici/e naveli su lične primjere o ranom stupanju u brak, a poštujući tradiciju Roma i Egipćana. Bilo je i slučajeva da su pojedine djevojčice stupile u brak sa 12 godina života.

Na obuci je akcenat stavljen na značaj obrazovanja ove zajednice, jer bez obrazovanja ne mogu u potpunosti ostvariti sva svoja prava koja im pripadaju, odnosno potpune inkluzije u naše društvo.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava