Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

“Основни историјски појмови ромског језика, културе и умјетности у Европи“

“Основни историјски појмови ромског језика, културе и умјетности у Европи“
Датум објаве: 09.04.2015 13:29 | Аутор: ПР служба

Испис Штампај страницу


Министарство за људска и мањинска права организовало је предавање на тему “Основни историјски појмови ромског језика, културе и умјетности у Европи“ проф. др сц Љатифа Демира у мултимедијалној сали КИЦ-а Будо Томовић у Подгорици. Предавање је организовано поводом 8. априла, Свјетског дана Рома.

Професор Демир говорио је о стереотипима и дискриминацији која је усмерена према Ромима.Чињенице говоре у прилог томе да недовољно познавање историје и културе самих Рома често ствара предрасуде о овој друштвеној заједници. Демир је илустративно приказао цијели ред сијалица која не свијетле, а које симболично представљају знање људи о Ромима.

Проширивањем сазнања о историји Рома, њихове културе и језика, освијетлићемо право стање ствари и просвијетлити уједно и себе.Несумњиво је да човјек што више учи, више вриједи, а црногорско друштво се често истиче у контексту интеркултуралности.

Професор Демир је говорио о поријеклу Рома, народа који долази из Индије, народа који се бори за свој опстанак на себи своујствен начин. Због разних ратова и прогона овај народа је често мијењао државе, носећи са собом што се дало понијети, језик, културу, обичаје, традицију.

Он у наставку прича о четири велика прогона Рома и линије њихових кретања, као и разлици између Рома и Египћана и разлозима због којих Египћани сматрају да је њихова постојбина Египат. Даље он говори о језику и дијалектима ромског језика и објашњава да ромски језик није индијски језик, да су неке ријечи у ромском језику пореклом из Пакистана, друге из Грчке и Индије. Публика је имала прилику да сазна који су све дијалекти присутни у ромском језику, како се Роми из различитих земаља могу споразумјети,  које све врсте Рома људи познају у свету, као и познатим личностима ромског поријекла.

Проф.др Демир је аутор ромско-македонског рјечника, а крајем 2011. године постао је предавач на Катедри за ромски језик на Универзитету у Скопљу.Демир тренутно предаје на одсјеку за Индологију и далекоисточне студије на Филозофском факултету у Загребу. Аутор је и коаутор, преводилац и лектор великог броја дјела објављених на ромском, македонском, хрватском, српском, њемачком и енглеском језику.

Министарство за људска и мањинска права