Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Промоција важности редовне здравствене заштите за Ромкиње и Египћанке

Промоција важности редовне здравствене заштите за Ромкиње и Египћанке
Датум објаве: 14.02.2015 13:38 | Аутор: ПР служба

Испис Штампај страницу


Министарство за људска и мањинска права организовало је данас у сарадњи са Домом здравља Даниловград још једну акцију промовисања значаја очувања здравља.Планирана активност обухватила је Ромкиње и Египћанке које су изразиле своју заинтересованост из Општина Никшић и Подгорица. Данас је на распореду за снимање била група жена из Никшића. Наредна група из Подгорице на распореду је за снимање идуће недјеље.
У здравственом систему не воде се евиденције које су засноване на етичкој, националној или некој другој припадности корисника/ца здравствене заштите. Ипак, индиректно, увидом у категорију «Уплатиоци доприноса» и «Својство осигураника» може се доћи до података и у којој мјери припадници/е ромске и египћанске популације добијају услуге у здравственом систему Црне Горе.
    Уредбом о начину остваривања здравствене заштите странаца/киња обезбјеђено је да су припадници/е ромске и египћанске популације који/е немају регулисан правни статус у правима на здравствену заштиту изједначени/е са осталим осигураницима/ама тако да нема нормативних препрека за остваривање права на здравствену заштиту, како у обиму, тако и по садржају услуга.
У протеклој години Министарство за људска и мањинска права радило је неколико везаних активности у вези са наглашавањем значаја редовних прегледа. Данашња активност наставак је континуиране промоције важности здравствене заштите и превентивног дјеловања када је ријеч о најчешћим обољењима женске популације. У протеклом периоду за припаднице ромске и египћанске популације организована су мамографска снимања, ултразвук груди  и снимање плућа.
За припаднице ове популације у 2014. години, према подацима Министарства здравља, одржан је већи број радионица у неколико општина на тему репродуктивног здравља у сарадњи Црвеног крста и Института за јавно здравље. У координираној сарадњи Црвеног крста и здравствених институција континуирано се спроводе едукативне радионице на тему очувања и унапређења здравља у Камповима Коник И и ИИ.
И овога пута посебну захвалност дугујемо особљу Дома здравља Даниловград којима се захваљујемо на ефикасном и преданом раду и сарадњи.
Министар др Суад Нумановић истакао је значај превентивних прегледа и културе заштите здравља која би требало да је свима не обавеза, већ практична навика.
 
 
 
 
 
Министарство за људска и мањинска права