Manja slova Veća slova RSS

>

Promocija važnosti redovne zdravstvene zaštite za Romkinje i Egipćanke

Promocija važnosti redovne zdravstvene zaštite za Romkinje i Egipćanke
Datum objave: 14.02.2015 13:38 | Autor: PR služba

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo za ljudska i manjinska prava organizovalo je danas u saradnji sa Domom zdravlja Danilovgrad još jednu akciju promovisanja značaja očuvanja zdravlja.Planirana aktivnost obuhvatila je Romkinje i Egipćanke koje su izrazile svoju zainteresovanost iz Opština Nikšić i Podgorica. Danas je na rasporedu za snimanje bila grupa žena iz Nikšića. Naredna grupa iz Podgorice na rasporedu je za snimanje iduće nedjelje.
U zdravstvenom sistemu ne vode se evidencije koje su zasnovane na etičkoj, nacionalnoj ili nekoj drugoj pripadnosti korisnika/ca zdravstvene zaštite. Ipak, indirektno, uvidom u kategoriju «Uplatioci doprinosa» i «Svojstvo osiguranika» može se doći do podataka i u kojoj mjeri pripadnici/e romske i egipćanske populacije dobijaju usluge u zdravstvenom sistemu Crne Gore.
    Uredbom o načinu ostvarivanja zdravstvene zaštite stranaca/kinja obezbjeđeno je da su pripadnici/e romske i egipćanske populacije koji/e nemaju regulisan pravni status u pravima na zdravstvenu zaštitu izjednačeni/e sa ostalim osiguranicima/ama tako da nema normativnih prepreka za ostvarivanje prava na zdravstvenu zaštitu, kako u obimu, tako i po sadržaju usluga.
U protekloj godini Ministarstvo za ljudska i manjinska prava radilo je nekoliko vezanih aktivnosti u vezi sa naglašavanjem značaja redovnih pregleda. Današnja aktivnost nastavak je kontinuirane promocije važnosti zdravstvene zaštite i preventivnog djelovanja kada je riječ o najčešćim oboljenjima ženske populacije. U proteklom periodu za pripadnice romske i egipćanske populacije organizovana su mamografska snimanja, ultrazvuk grudi  i snimanje pluća.
Za pripadnice ove populacije u 2014. godini, prema podacima Ministarstva zdravlja, održan je veći broj radionica u nekoliko opština na temu reproduktivnog zdravlja u saradnji Crvenog krsta i Instituta za javno zdravlje. U koordiniranoj saradnji Crvenog krsta i zdravstvenih institucija kontinuirano se sprovode edukativne radionice na temu očuvanja i unapređenja zdravlja u Kampovima Konik I i II.
I ovoga puta posebnu zahvalnost dugujemo osoblju Doma zdravlja Danilovgrad kojima se zahvaljujemo na efikasnom i predanom radu i saradnji.
Ministar dr Suad Numanović istakao je značaj preventivnih pregleda i kulture zaštite zdravlja koja bi trebalo da je svima ne obaveza, već praktična navika.
 
 
 
 
 
Ministarstvo za ljudska i manjinska prava