Manja slova Veća slova RSS

>

Sastanak sa predstavnicama Delegacije EU

Sastanak sa predstavnicama Delegacije EU
Datum objave: 09.06.2014 19:54 | Autor: PR služba

Ispis Štampaj stranicu


 Uoči Seminara o pitanjima Roma na temu ,,Lokalni pristup, konkretni pristup” u organizaciji Delegacije EU u Crnoj Gori, danas je održan sastanak ministra za ljudska i manjinska prava dr Suada Numanovića i njegovih saradnika sa predstavnicama Delegacije EU.

Savjetnica za koordinaciju politike vezane za pitanje Roma iz Direktorata za proširenje EU Marta Garsija Fidalgo koja predsjedava sjutrašnjim seminarom inicirala je sastanak sa predstavnicima Ministarstva u cilju finalnog dogovora u vezi sa predlogom zaključaka za predstojeći događaj.

Predstavnice  Delegacije EU u Crnoj Gori ,Fidalgo, Ejdi-Berd i Longo zanimalo je pojašnjenje određenih pojmova vezanih za pet ključnih oblasti u zaštiti i unapređenju položaja romske populacije. Teme o kojima je raspravljano su civilna registracija, obrazovanje, zapošljavanje, socijalna i zdravstvena zaštita i stanovanje.

Fidalgo je bila zainteresovana za pojašnjenjem razloga ne rješavanja tog pitanja u potpunosti u oblasti regulisanja pravnog statusa. Zanimala ju je i saradnja kao i naše praćenje aktivnosti međunarodnih nevladinih organizacija u Crnoj Gori koje se bave pitanjem zaštite i unapređenja ljudskih prava i postoji li adekvatna koordinacija razmjene iskustava i oblasti interesovanja i djelovanja. Ministar dr Suad Numanović upoznao je prisutne sa dosadašnjim aktivnostima Ministarstva u vezi sa realizacijom Strategije za poboljšanjem položaja Roma i Egipćana u Crnoj Gori 2012-2016. godine i  mjerama iz pratećeg Akcionog plana. Takođe, ministar je istakao dobru saradnju sa nevladinim i civilnim sektorom i uspješnom razmjenom informacija i iskustava na polju zaštite i unapređenja ljudskih prava i sloboda, konkretno romske populacije.

U svom odgovoru ministar je naglasio da koordinacija podataka u pomenutoj saradnji postoji razmjena mišljenja, no mogao bi postojati veći stepen integracija što bi nužno unaprijedilo inkluziju romske zajednice. Zbog autonomnosti rada NVO ministar je predložio da Evropska komisija preuzme koordinaciju u cilju razmjene odgovarajućih informacija.

U vezi sa legalizacijom pravnog statusa predloženo je da UNHCR  zauzme čvšći stav po pitanju rokova za predavanje zahtjeva.

 

PR služba