Manja slova Veća slova RSS

>

Saopštenje za javnost povodom Svjetskog dana Roma

Datum objave: 06.04.2012 10:30 | Autor: Sabahudin Delić

Ispis Štampaj stranicu


Povodom 08.aprila, Svjetskog dana Roma, pomoćnik ministra za ljudska i manjinska prava i Nacionalni koordinator Dekade uključenja Roma gospodin Sabahudin Delić svim pripadnicima ovog plemenitog naroda poželio je mnogo zdravlja i sreće i ljepšu budućnost.

Još od vremena održavanja Prvog svjetskog kongresa Roma u Londonu 1971.godine, kada je usvojeno ime naroda, a nešto kasnije i romska himna i zastava kao i jezička ravnopravnost svih romskih dijalekata, 08.april se obilježava kao Svjetski dan Roma.

Romi su narod koji je uvijek bio dio Evrope, a samim tim i Crne Gore. Kao veoma ranjiva populacija, niskog obrazovnog i socijalnog nivoa, oduvijek su bili marginalizovana grupacija kojoj nije posvećivana zaslužujuća pažnja. Novim pristupom Vlade Crne Gore i svih socijalnih partnera na poslu poboljšanja statusa romske populacije, iskreno težimo prekidanju začaranog kruga marginalizacije i siromaštva ove populacije i njihovoj punoj integrisanosti u crnogorsko društvo.

Nadam se da će Romi u Crnoj Gori naredni 8. april dočekati u boljem društvenom ambijentu i boljoj uključenosti u savremene tokove Crne Gore, a vjerujem da je ukupan položaj Roma i njihova društvena uključenost na većem nivou nego što je bila prošle godine.