Закон о слободи вјероисповијести

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Пројекат ПРЕДИМ “Подршка националним институцијама у превенцији дискриминације у Црној Гори”

Датум објаве: 08.07.2016 13:19 | Аутор: ПР служба

Испис Штампај страницу


Пројекат ПРЕДИМ “Подршка националним институцијама у превенцији дискриминације у Црној Гори”, трјаће 24. мјесеца. Укупна вредност пројекта је 870.000,00 еура. Европска унија обезбијеђује 700.000,00 еура, Савјет Европе који је и имплементатор пројекта 120.000,00 еура и Влада Црне Горе 50.000,00 еура. Пројектом је предвиђено ангажовање експерата у области људских права и антидискриминације, као и одржавање специфичних менаџмент тренинга укључујући и стратешко планирање. Такође, пројектом је предвиђено одржавање тренинга гдје ће бити заступљене теме које се тичу области: ЛГБТ, лица са инвалидитетом, Рома и мањина.

Имплементација овог пројекта, у који је укључено и Министарство за људска и мањинска права, биће заснована на комбинацији конкретних активности прилагођеним потреба партнера на пројекту. Поменуте активности односе се, најприје на пружање директне експертске помоћи приликом израде стратешких и  нормативних докумената, интерних организационих смјерница, као и комуникационих стратегија.

Пројектом подршке предвиђене су и прецизно дефинисане тематске обуке за особље партнерских институција у правцу усвајања европских стандарда који проистичу из праксе Суда за људска права, те обуке које одговарају јасним потребама институција у процесу извршавања обавеза и из процеса приступања ЕУ и поштовања смјерница мониторинг тијела Савјета Европе.

У циљу остваривања директног сусрета са напредним праксама примјене стандарда из области људских права у пракси, планиране су студијске посјете Савјету Европе и Суду за људска права, пружање подршке у области јавног дијалога, те побољшан начин комуникације јавних институција са грађанима/кама.