Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Пројект С.И.М.П.Л.Е.

Пројект С.И.М.П.Л.Е.
Датум објаве: 30.01.2013 10:02 | Аутор: ММП

Испис Штампај страницу


Пројект С.И.М.П.Л.Е. (март, 2011- фебруар, 2014) представља иновативну институционалну сарадњу који има за циљ повезаност међу јадранским земљама кроз јачање културне разноликости како би се побољшао квалитет  живота и атрактивност Јадранске регије. Пројект је финансиран од стране ИПА Програма јадранске прокограничне сарадње 2007-2013, Приоритет 1 - Економска, социјална и институционална сарадња;  

Главни циљ пројекта је разрада заједничке стратегије и приступа у јадранским земљама како би се промовисала равноправност и култура поштовања, као темељна вриједност за миран суживот свих грађана, без обзира на расу, вјеру и етничко поријекло.

Прекогранични партнери (укључујући тијела јавне власти, мањине и организације трећег сектора из Хрватске, Италије, Црне Горе, Албаније, Словеније) развиће свеобухватну стратегију (Јадрански Акциони план за јачање културног идентитета мањинских група ) с циљем:

а) рјешавања специфичних мањинских проблема заједничким стратегијама у одређеним секторима; С.И.М.П.Л.Е. се суочава са пет основних проблема мањинске искључености (вишејезичност, локални развој, образовање и медији, насиље и дискриминација жена), указује на могуће управљачке моделе и развија разне активности у сврху побољшања мултиетничког друштва темељеног на принципу суживота у различитости култура.

б) повећања етно-културне осјетљивости; С.И.М.П.Л.Е. промовише мултикултурализам који се темељи на признавању различитости и јачању мањинских идентитета као један од фактора друштвено-привредног развоја.

Пројект слиједи два смјера:

-  проширење управљачких модела у Јадранској регији (wоркхопс и конференције);

- иновативан начин комуницирања усмјерен на људе, особито младе, кроз традиционалне и нове медије (он-лине мјесечник, емитовање вијести, новинарска награда за Јадранску регију, национална и школска медијска кампања).

Успостављање годишњег "Адриатиц Интерцултурал даy" бит ће симболични догађај који ће допринијети уважавању културних различитости и култури поштовања унутар Јадранске регије. Адриатиц Перманент Обсерваторy он Миноритy Цоммунитиес који ће се основати у Истри пружиће могућност дјелотворног праћења мањинских политика те ће бити од велике важности у про-активној институционалној промоцији  мањинских  питања.