Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Честитка министра за људска и мањинска права поводом наступајућег јеврејског празника - Песаха

Датум објаве: 09.04.2017 20:15 | Аутор: ммп

Испис Штампај страницу


У складу са вјерским и универзалним вриједностима Песаха, користим прилику да свим припадницима/ама Јеврејске заједнице у Црној Гори честитам један од највећих јеврејских празника Песах, који се у континуитету обиљежава у свијету, већ више од 2.500 година.
Песах симболише спасење, осјећај заједништва и припадности породици. Јеврејски народ прославу Песаха започиње Седер вечером, и јелима која симболизују подсјећање један од најзначајнијих догађаја у јеврејској историји - избављење из Египта. Величина празника је у томе што је јединствени чин ослобађања једног народа из ропства спојен с другим јединственим вјерским догађајем - добијањем Торе.
Из тог разлога, свим јеврејским породицама желим да овај празник прослављају срећно и дуговјечно у кругу својих најмилијих из разлога што је једна од најбитнијих карактеристика овог празника управо окупљање породице. Јеврејска заједница у Црној Гори бројчано није велика, али је њен допринос укупној међувјерској синергији у Црној Гори велик и високо цијењен. У грађанској, мултивјерској и мултинационалној Црној Гори, Јеврејска заједница успјешно се залаже за укупно очување склада и суживота и даљи развој црногорског друштва у том правцу.

МИНИСТАР
Мехмед Зенка